ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Ιδανικοί χειμερινοί προορισμοί για εκδρομές εντός Ελλάδας, τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας περιμένουν να σας αποκαλύψουν τις ομορφιές τους. Τον χειμώνα πολλά από αυτά ντύνονται στα λευκά και μαγεύουν τους επισκέπτες τους με την αυθεντικότητα και τη μοναδική τους ατμόσφαιρα. Ένα από αυτά είναι ο Κοσμάς Αρκαδίας στη Νότια Κυνουρία. Ο παραδοσιακός αυτός μικρός οικισμός με τα πετρόκτιστα σπίτια είναι χτισμένος στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μέτρων και περιβάλλεται από ένα πλούσιο δάσος από έλατα και καστανιές. Τον χειμώνα οι κάτοικοι που παραμένουν στο χωριό είναι λίγοι, καθιστώντας τον ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να αποκοπούν από τον θόρυβο των πόλεων.

Την κεντρική πλατεία του χωριού «στολίζουν» 7 θεόρατα πλατάνια, τα οποία φυτεύτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Εδώ βρίσκεται και η πετρόχτιστη εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αναργύρους. Στην κάτω πλευρά της πλατείας θα βρείτε τα «Λιοντάρια», τρεις βρύσες που αναβλύζουν αδιάκοπα κρύο νερό από φυσικές πηγές της περιοχής. Οι λιγοστές ταβέρνες του χωριού προσφέρουν νόστιμο, σπιτικό φαγητό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι η γίδα βραστή. Μετά το φαγητό ή ως συνοδευτικό με τον καφέ σας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ξακουστό γαλακτομπούρεκο στο «μπαλκόνι της Κυνουρίας».

Για τη διαμονή σας στην περιοχή το πανέμορφο Λεωνίδιο να είναι μάλλον καλύτερη επιλογή. Ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός του Λεωνιδίου θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή! Η ταμπέλα «Καούρ εκάνατε» στην τσακώνικη διάλεκτο θα σας υποδεχτεί στην είσοδο του οικισμού, ενώ καθώς προχωράτε στους στενούς του δρόμου θα συναντήσετε εντυπωσιακά διατηρητέα, ιστορικά αρχοντικά και πύργους και το χαρακτηριστικό «Κοκκινόβραχο» να στέκει επιβλητικός πάνω από τη γραφική κωμόπολη!


Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον Πύργο Τσικαλιώτη και τη Φάμπρικα Πολιτισμού του Λεωνιδίου. Οι λάτρεις της αναρρίχησης θα βρουν τον δικό τους «παράδεισο» στο Αναρριχητικό Πάρκο του Λεωνιδίου.

Tip: Στα μισά περίπου της διαδρομής από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμάς θα συναντήσετε το ιστορικό μοναστήρι της Έλωνας. Η Μονή της Έλωνας είναι χτισμένη σε έναν απόκρημνο βράχο και μοιάζει σα να «κρέμεται» πάνω από το φαράγγι του Δαφνώνα. Αν πάλι, παρότι χειμώνας, σας έχει λείψει η θάλασσα, κατευθυνθείτε προς το μικρό χωριουδάκι Πούλιθρα για νόστιμους μεζέδες με αναμμένο τζάκι… δίπλα στο κύμα!

Πώς θα πάτε στο Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 32 χιλιόμετρα από τον Κοσμά Αρκαδίας. Όπως διαβάζουμε στο skyscanner μπορείτε επίσης να κλείσετε αεροπορικά προς Καλαμάτα. Το Λεωνίδιο βρίσκεται περίπου 2 1/2 ώρες με το αυτοκίνητο απ’ την πόλη.

 

Σχόλια