ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ


Με μια απαλή, νόστιμη, βελούδινη, βουτυράτη ζύμη που δένει αρμονικά με τη χαρακτηριστική γεύση της φέτας και το άρωμα από φρεσκοκαβουρδισμένο σουσάμι. Η πιο θεεική στιγμή τους, όταν βγαίνουν ζεστά ζεστά από το φούρνο.

Υλικά για 8 κουλούρια (στο μέγεθος του κλασικού σιμίτικου)

Για τη ζύμη

1 ασπράδι αβγού

100 ml νερό

200 ml γάλα

100 ml ελαιόλαδο

1 μαγιά

1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι

200 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου)

Για τη γέμιση

600 γρ. φέτα σπασμένη σε τρίμμα

Για την επικάλυψη

ο κρόκος του αβγού ανακατεμένος με 1 κ.σ. ελαιόλαδο

σουσάμι, γλυκάνισο ή ό,τι άλλο θέλει κανείς

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε το ασπράδι, το ελαιόλαδο, το νερό και το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και με το χέρι, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσοχή! Η ζύμη στις αναλογίες που σας δίνω κολλάει στο χέρι (δείτε τη φωτο). Έτσι τη θέλουμε γιατί θα μας βγει αφράτη!

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και μια πεσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40 λεπτά. Μην περιμένετε να “ανέβει” πολύ.

Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε τη ζύμη σε ρολό.

Την κόβουμε σε 8 ίσα μέρη. Με το χέρι πιέζουμε το κάθε μπαλάκι και μοιράζουμε πάνω του, μαλακωμένο, το βούτυρο. Με το χέρι, πάλι, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι, πιέζοντας προς τις άκρες.

Μόλις ανοίξει, το διπλώνουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρο και το ξανανοίγουμε ελαφρά.

Βάζουμε κατά μήκος τη φέτα και το τυλίγουμε σε ρολό, έτσι ώστε να εγκλωβιστεί καλά η φέτα μέσα του.

Στρίβουμε κάθε μπαστουνάκι, το τυλίγουμε σε κύκλο, στερεώνουμε τις άκρες.

Τοποθετούμε τα κουλούρια στο ρηχό ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αλείφουμε κάθε κουλούρι με το μείγμα κρόκος-ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι, με μείγμα σουσάμι και γλυκάνισο ή ό,τι άλλο μας αρέσει, πιέζουμε λίγο με το χέρι να σταθούν τα σποράκια.

Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία τα κουλούρια.

 



Σχόλια