ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΓΙΟΡΤΕΣ
Τα μελομακάρονα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ελληνικούς χριστουγεννιάτικους θησαυρούς, όμως κάθε τόπος έχει τη δική του πινελιά. Στα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης, η συνταγή περνάει από γιαγιά σε εγγονή και ξεχωρίζει για το άρωμα, την υφή και ένα μικρό μυστικό που κάνει όλη τη διαφορά: το παλιό γιαγιαδίστικο ανακάτεμα με καυτό λάδι και το άρωμα από τοπικό θυμαρίσιο μέλι.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΙΩΝΕΣ
Στα Κύθηρα, οι γυναίκες του νησιού φτιάχνουν μελομακάρονα με τρόπο πιο «φτωχικό» αλλά γεμάτο ψυχή. Δεν χρησιμοποιούν καθόλου βούτυρο, μόνο αγνό ελαιόλαδο, ενώ το μέλι είναι πάντα θυμαρίσιο, δυνατό και πηχτό, για να ποτίζει βαθιά το μπισκότο χωρίς να το λασπώνει. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό απ’ έξω και ανάλαφρο μέσα, με γεύση που μένει για ώρες.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ: ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Αυτό που κάνει τη συνταγή μοναδική είναι ότι το ζυμάρι «ψήνεται» λίγο πριν καν μπει στον φούρνο. Το καυτό ελαιόλαδο χύνεται πάνω στο μείγμα ζάχαρης, χυμού και μπαχαρικών, απελευθερώνοντας απίθανα αρώματα. Έτσι, τα μελομακάρονα παραμένουν τραγανά και δεν ραγίζουν στο ψήσιμο.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΥΘΗΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΩΝ
Υλικά για τη ζύμη:
- 1 ποτήρι καυτό ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- ½ ποτήρι ζάχαρη
- Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν
- Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
Για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων
- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα πορτοκαλιού
Παρασκευή:
- Ζέστανε καλά το ελαιόλαδο και ρίξε το προσεκτικά πάνω στη ζάχαρη, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και τον χυμό. Θα πάρεις ένα αρωματικό, ζεστό μείγμα.
- Ανακάτεψε τη σόδα και το μπέικιν στο αλεύρι και πρόσθεσέ τα λίγο λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
- Πλάσε μικρά οβάλ μελομακάρονα και χάραξέ τα με πιρούνι.
- Ψήσε στους 170°C για περίπου 25–30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Ετοίμασε το σιρόπι: βράσε νερό, ζάχαρη, μέλι, κανέλα και φλούδα για 3–4 λεπτά.
- Βούτηξε τα μελομακάρονα ζεστά σε χλιαρό σιρόπι για 10–15 δευτερόλεπτα.
- Πασπάλισε με καρύδια.
ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ
Αν θες μελομακάρονα που μυρίζουν Ελλάδα, γιαγιά και αληθινή παράδοση, τα Κυθηρίτικα είναι ιδανικά. Είναι τραγανά, αρωματικά, ποτισμένα τόσο όσο πρέπει και έχουν αυτή τη σπιτική, αγνή γεύση που δύσκολα ξαναβρίσκεις σήμερα.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου