ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΤΣΙΑ, ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ



Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΥΓΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Μόλις οι σπόροι τσία φτάσουν στο στομάχι, απορροφούν αμέσως υγρά. Είναι σαν μικροσκοπικά σφουγγαράκια που διογκώνονται πολλαπλασιάζοντας το μέγεθός τους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσιοι σε διαλυτές φυτικές ίνες που «τραβούν» νερό.

Η ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΧΟΡΤΑΣΜΟΥ

Όταν οι τσία φουσκώνουν, σχηματίζουν μια ζελατινώδη ουσία που παραμένει στο στομάχι για αρκετή ώρα. Αυτό επιβραδύνει την πέψη και στέλνει στο μυαλό το μήνυμα ότι έχεις χορτάσει πιο γρήγορα — γι’ αυτό και οι σπόροι τσία είναι αγαπημένοι σε όσους θέλουν να ελέγξουν την όρεξη.

ΗΡΕΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΕΨΗ

Η γέλη που σχηματίζουν λειτουργεί σαν «μαξιλαράκι» για το στομάχι. Μειώνει τις απότομες μεταβολές των σακχάρων στο αίμα και βοηθά στην ομαλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, προστατεύει το στομάχι από ερεθισμούς και διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ

Αν καταπιείς πολλούς σπόρους τσία τελείως στεγνούς, μπορεί να απορροφήσουν υγρά «καθ’ οδόν» και να διογκωθούν απότομα, δημιουργώντας προσωρινή δυσφορία, φούσκωμα ή δυσκολία στην κατάποση. Μέχρι να πνιγμός μπορεί να συμβεί... Γι’ αυτό προτείνεται να μουλιάζονται ή να συνοδεύονται πάντα με άφθονο νερό.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Οι σπόροι τσία δεν χωνεύονται πλήρως — πολλές φορές περνούν από το πεπτικό σχεδόν ακέραιοι — αλλά αφήνουν πίσω τους τα οφέλη των φυτικών ινών, των ωμέγα-3 και των μετάλλων τους. Το στομάχι δουλεύει πιο αργά, αλλά πιο σταθερά, και το έντερο διευκολύνεται σημαντικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σ.Πουρουτιδης. Οι τρέσες να πάνε σπίτι τους. Οι τηλεθεατές εδώ και χρόνια έκρουσαν τον κώδωνα στην τηλεόραση για αλλαγή, για νέα και αληθινά πρόσωπα. Τέρμα στους άχρηστους, φαντασμένους και βολεψάκιδες

ΟΤΑΝ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΑΪΔΑΡΟ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΟΝΤΑΡΙ