Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΣΙΧΛΑΣ
Η τσίχλα μπορεί να φαίνεται αθώα, ακόμα και ωφέλιμη για την αναπνοή ή τη συγκέντρωση, όμως η υπερβολική και καθημερινή της χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο στομάχι και στο πεπτικό σύστημα.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΙ ΧΥΜΟΙ ΚΑΙ Η ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΙΟΥ
Όταν μασάμε τσίχλα, ο εγκέφαλος «νομίζει» ότι τρώμε. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή γαστρικών υγρών και οξέων, τα οποία όμως δεν έχουν κάτι να διαλύσουν. Έτσι, το στομάχι εκκρίνει οξύ χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ερεθισμός του γαστρικού βλεννογόνου, καούρες και φούσκωμα.
ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΥΣΚΕΣ
Οι περισσότερες τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν σορβιτόλη ή ξυλιτόλη. Αυτά τα γλυκαντικά, όταν καταναλώνονται συχνά, μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι, επειδή δυσκολεύονται να απορροφηθούν πλήρως από τον οργανισμό.
Η ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΑΕΡΑ ΚΑΙ Η ΔΥΣΠΕΨΙΑ
Το συνεχές μάσημα οδηγεί σε κατάποση αέρα, κάτι που προκαλεί μετεωρισμό και αίσθημα πληρότητας. Ειδικά άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ευαίσθητο στομάχι μπορεί να βιώνουν ακόμα πιο έντονα συμπτώματα.
ΠΟΣΗ ΤΣΙΧΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ;
Η περιστασιακή τσίχλα δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ωστόσο, η συνεχής κατανάλωση, δηλαδή πάνω από 3-4 τσίχλες την ημέρα σε καθημερινή βάση, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το στομάχι.
Η τσίχλα μπορεί να είναι ευχάριστη, αλλά δεν πρέπει να γίνεται συνήθεια. Το στομάχι δεν ξεγελιέται: όταν «περιμένει» φαγητό και δεν παίρνει τίποτα, αντιδρά με πόνο και δυσφορία. Γι’ αυτό, κράτησε τη μαστίχα ή τη μέντα για ειδικές στιγμές — όχι για όλη μέρα.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου