ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΠΑΤΑΤΑΣ;
ΠΟΣΟ «ΑΝΤΕΧΕΙ» ΤΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ;
Το ηλιέλαιο έχει χαμηλότερη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Οξειδώνεται γρήγορα και σχηματίζει βλαβερές ουσίες μετά από λίγους κύκλους τηγανίσματος.
Ασφαλής επαναχρησιμοποίηση: 1–2 φορές το πολύ.
Μετά τη δεύτερη χρήση η γεύση αλλάζει, σκουραίνει και αρχίζει να καπνίζει πιο εύκολα — ένδειξη ότι έχει χαλάσει.
ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΗΓΑΝΙ;
Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό χάρη στα αντιοξειδωτικά και τα φυσικά του λιπαρά. Αντέχει περισσότερο πριν αλλοιωθεί, ειδικά όταν το χρησιμοποιείς μόνο για πατάτες που δεν αφήνουν βαριά υπολείμματα.
Ασφαλής επαναχρησιμοποίηση: έως 3 φορές, αρκεί το λάδι να μην έχει καεί και να το έχεις φιλτράρει καλά.
ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ;
- Σκουραίνει και γίνεται σχεδόν καφέ.
- Μυρίζει περίεργα ή «βαριά».
- Καπνίζει πιο εύκολα από την πρώτη φορά.
- Έχει αφρούς ή πολλά υπολείμματα.
Αν δεις κάτι από αυτά, μην το ξαναχρησιμοποιήσεις.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΙΛΤΡΑΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;
Φίλτραρε το λάδι ενώ είναι ακόμη χλιαρό με ένα σουρωτήρι και χαρτί κουζίνας ή λεπτή γάζα. Φύλαξέ το σε γυάλινο βαζάκι, σε δροσερό σημείο.
Έτσι περιορίζεις τα καμένα υπολείμματα που αλλοιώνουν το λάδι.
- Ηλιέλαιο: 1–2 χρήσεις.
- Ελαιόλαδο: 2–3 χρήσεις.
Γενικά, όσο πιο καθαρή η τηγανιά (όπως οι πατάτες), τόσο πιο πολύ αντέχει το λάδι — αλλά η υπερβολική επαναχρησιμοποίηση το κάνει ανθυγιεινό και χαλάει τη γεύση.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου