ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ


Η βασιλόπιτα είναι κάτι παραπάνω από ένα γλυκό, είναι σύμβολο νέας αρχής, φιλοξενίας και οικογενειακής θαλπωρής. Η αρχοντική εκδοχή της, με βανίλια και πορτοκάλι, ξεχωρίζει για το πλούσιο άρωμα, την αφράτη υφή και τη διακριτική της γλυκύτητα που θυμίζει παλιά, γιορτινά σπίτια.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ

Ο συνδυασμός βανίλιας και φρεσκοτριμμένου πορτοκαλιού δίνει στη βασιλόπιτα έναν φίνο, ισορροπημένο χαρακτήρα. Η βανίλια χαρίζει βάθος και ζεστασιά, ενώ το πορτοκάλι προσθέτει φρεσκάδα και ελαφριά οξύτητα που «σπάει» τη γλυκύτητα.

ΑΦΡΑΤΗ ΥΦΗ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙ

Μια σωστά χτυπημένη ζύμη και καλής ποιότητας υλικά κάνουν τη διαφορά. Το αποτέλεσμα είναι μια βασιλόπιτα μαλακή, αφράτη και βουτυράτη, που κόβεται εύκολα και διατηρείται φρέσκια για μέρες.

Η γενναιόδωρη άχνη ζάχαρη και η ελαφριά κανέλα στην επιφάνεια δεν είναι απλώς διακόσμηση. Προσθέτουν άρωμα, γιορτινή όψη και μια αίσθηση παλιάς αρχοντιάς που κάνει τη βασιλόπιτα ακαταμάχητη στο γιορτινό τραπέζι.

Αυτή η βασιλόπιτα δεν βασίζεται σε υπερβολές. Ξεχωρίζει γιατί είναι απλή, αρωματική και κομψή, ένα γλυκό που τιμά την παράδοση και κερδίζει μικρούς και μεγάλους από την πρώτη μπουκιά.

Ιδανική για την Πρωτοχρονιά, για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή ως γλυκό δώρο, η αρχοντική βασιλόπιτα με βανίλια και πορτοκάλι παραμένει διαχρονική και πάντα αγαπημένη. 

ΔΕΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ:

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 βανίλια ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 νόμισμα (τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

  • Άχνη ζάχαρη
  • Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, πάνω-κάτω αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 28 εκ.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη βανίλια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  6. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  7. Ρίχνουμε το φλουρί στο μείγμα και το μεταφέρουμε στη φόρμα.
  8. Ψήνουμε για 55–60 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα μαχαιριού.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα.

Μην ξεχάσεις:

  • Μην ανοίξεις τον φούρνο τα πρώτα 40 λεπτά για να μη «κάτσει».
  • Αν θες πιο έντονο άρωμα, πρόσθεσε 1 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού.
  • Διατηρείται αφράτη έως και 4 μέρες σκεπασμένη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σ.Πουρουτιδης. Οι τρέσες να πάνε σπίτι τους. Οι τηλεθεατές εδώ και χρόνια έκρουσαν τον κώδωνα στην τηλεόραση για αλλαγή, για νέα και αληθινά πρόσωπα. Τέρμα στους άχρηστους, φαντασμένους και βολεψάκιδες

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ;