ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ, ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΓΕΜΙΣΤΑ; ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ Ή ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ;



Τα γεμιστά είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, γεμάτα άρωμα, γεύση και νοσταλγία. Η διαμάχη, όμως, παραμένει: ποια είναι τα «γνήσια»; Αυτά με τον κιμά ή τα ορφανά, χωρίς κιμά;

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ

Αν ψάξουμε στις παλιές ελληνικές κουζίνες, τα γεμιστά ξεκίνησαν ως φαγητό φτωχικό, με ρύζι, μυρωδικά, κρεμμύδι και ντομάτα. Ήταν νηστίσιμα, οικονομικά και γεμάτα αρώματα από φρέσκα βότανα όπως δυόσμο, μαϊντανό και βασιλικό. Αυτή η εκδοχή θεωρείται από πολλούς η πιο αυθεντική, γιατί αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της μεσογειακής κουζίνας.

Η ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ

Με τα χρόνια, και καθώς η καθημερινότητα άλλαξε, οι πιο εύπορες οικογένειες πρόσθεσαν κιμά στο μείγμα. Έτσι τα γεμιστά έγιναν πιο πλούσια και χορταστικά, ιδανικά για κυριακάτικα τραπέζια. Αυτή η παραλλαγή αγαπήθηκε ιδιαίτερα από όσους θέλουν ένα πλήρες γεύμα με πρωτεΐνη.

ΤΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ;

Η αλήθεια είναι πως «γνήσια» γεμιστά είναι αυτά που μαγειρεύονται με μεράκι, καλές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη. Είτε με κιμά είτε ορφανά, η μαγεία τους κρύβεται στα φρέσκα λαχανικά, στο καλό λάδι και στο αργό ψήσιμο που ενώνει τις γεύσεις.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ

Όποια εκδοχή κι αν προτιμάτε, το σίγουρο είναι πως τα γεμιστά αποτελούν μια από τις πιο λαχταριστές γευστικές αναμνήσεις των ελληνικών σπιτιών. Άλλωστε, η αυθεντικότητα δεν είναι θέμα συνταγής, αλλά αγάπης και παράδοσης!

Εσύ ποια προτιμάς;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΖΩΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΥΚΛΑΚΙΑ LABUBU ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ;