ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΣΠΙΤΙΚΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ; ΣΟΥ ΕΧΩ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ

 


Αν μεγάλωσες σε ελληνικό σπίτι, ξέρεις καλά τη μαγεία που κρύβεται σ’ ένα ξύλινο κουτάκι με ζάχαρη άχνη, γεμάτο ροζ και χρυσαφένια λουκούμια. Το άνοιγε η γιαγιά με ιεροτελεστία – πάντα μετά τον καφέ ή όταν ερχόταν «επισκέψεις». Κι εκεί, μέσα σε ένα σύννεφο από άχνη, σε περίμενε το πιο ντελικάτο, αρωματικό, σχεδόν παραμυθένιο γλυκό: λουκούμι με γεύση τριαντάφυλλο ή περγαμόντο.

ΑΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΥΠΝΟΥΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Τριαντάφυλλο και περγαμόντο. Δύο γεύσεις που δεν είναι απλά υλικά. Είναι συναίσθημα. Το ένα θυμίζει ανοιξιάτικες αυλές γεμάτες ανθισμένες τριανταφυλλιές. Το άλλο, τα κλασικά γλυκά του κουταλιού που η γιαγιά κρατούσε στο ψυγείο για τις καλές περιστάσεις. Μαζί, δίνουν στο λουκούμι ένα αριστοκρατικό άρωμα και μια γεύση που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο παλιό και το μοντέρνο.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ!

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό ζάχαρη

600 ml νερό

150 γρ. κορν φλάουρ

1 κ.γ. κιτρικό οξύ (ή 1 κ.σ. λεμόνι)

1/2 κ.γ. βανιλίνη (προαιρετικά)

2-3 σταγόνες ροδόνερο (για τριαντάφυλλο)

2-3 σταγόνες εσάνς περγαμόντου ή λίγο ξύσμα από περγαμόντο (για άλλη δόση)

1 φλ. άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

1/2 φλ. κορν φλάουρ για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Φτιάξε το σιρόπι: Σε κατσαρόλα βάλε τη ζάχαρη με τα 300 ml από το νερό και το κιτρικό οξύ. Βράσε για περίπου 12 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώσπου να γίνει πηχτό σιρόπι (περίπου 110-115°C αν έχεις θερμόμετρο).

2. Φτιάξε τη βάση με κορν φλάουρ: Σε άλλη κατσαρόλα, διαλύεις το κορν φλάουρ με τα υπόλοιπα 300 ml νερό. Βάλε το στη φωτιά και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρρευστο σαν κρέμα.

3. ΕΝΩΝΣΗ: Ρίχνεις σταδιακά το ζεστό σιρόπι μέσα στο μείγμα με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς. Σιγοβράζεις σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45-60 λεπτά ανακατεύοντας με υπομονή, μέχρι να δεις το μείγμα να γίνεται διάφανο και παχύ.

4. ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ: Χωρίζεις το μείγμα σε δύο μέρη. Στο ένα βάζεις ροδόνερο και ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στο άλλο προσθέτεις το περγαμόντο και λίγο κίτρινο χρώμα (προαιρετικά). Ανακατεύεις καλά.

5. ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ: Ρίχνεις το μείγμα σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και πασπαλισμένο με κορν φλάουρ. Το αφήνεις να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για 6-8 ώρες ή και όλο το βράδυ.

6. ΚΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ: Κόβεις σε κύβους με βρεγμένο μαχαίρι και τους κυλάς μέσα σε μείγμα άχνης και κορν φλάουρ.

EXTRA TIP ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΦΡΕΣΚΑ:

Φυλάξ’ τα σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις. Αν τα αφήσεις εκτεθειμένα, θα ιδρώσουν ή θα ξεραθούν.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ.

ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ,

ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΜΑ ΓΙΑΓΙΑΣ,

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ ΑΥΡΙΟ.

Δοκίμασε τη συνταγή και ετοιμάσου να σε ρωτάνε όλοι:

«Από πού τα πήρες αυτά τα λουκούμια;»

Κι εσύ, με χαμόγελο, απάντα:

«Τα έφτιαξα με αγάπη… και λίγη μαγεία από τη γιαγιά!»


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΖΩΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΥΚΛΑΚΙΑ LABUBU ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ;