ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑΣ; ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ DIP ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΞΕΓΥΜΝΩΝΕΤΑΙ!


Αν υπάρχει ένα πιάτο που μπορεί να σε μεταφέρει με μια μπουκιά σε αυλές με γιασεμιά, καλοκαιρινές βραδιές και φλοράλ τραπεζομάντιλα, αυτό είναι η μελιτζανοσαλάτα. Όχι, δεν μιλάμε για εκείνο το βαρετό, ξερό συνοδευτικό που μοιάζει με απλή μπετονιέρα λαχανικών. Μιλάμε για τη βελούδινη, καπνιστή, θεϊκή εκδοχή που κάθε φορά προκαλεί τη λαχτάρα για μια φέτα ζυμωτό ψωμί (ή και δύο, μη γελιόμαστε).

Η τέλεια μελιτζανοσαλάτα δεν είναι μια απλή υπόθεση – είναι μαεστρία. Θέλει μεράκι, τεχνική και – το σημαντικότερο – σωστές αποφάσεις. Γιατί κάθε συστατικό, κάθε στάδιο, παίζει ρόλο. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό; Εδώ ξεκινάει η αποκάλυψη...

 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Ή ΦΟΥΡΝΟΣ;

Η καρδιά της καλής μελιτζανοσαλάτας χτυπάει στο καπνιστό άρωμα της μελιτζάνας. Αν δεν την ψήσεις κατευθείαν στη φωτιά ή στα κάρβουνα, τότε απλά έχεις πουρέ μελιτζάνας – όχι μελιτζανοσαλάτα.
Δεν έχεις ψησταριά; Βάλε τις μελιτζάνες ολόκληρες πάνω στο γκάζι (προσεκτικά) ή στον φούρνο στους 220°C πάνω σε σχάρα μέχρι να μαυρίσει εντελώς η φλούδα και να μοσχομυρίσει το σπίτι όλο.

Αν δεν μυρίσει σαν Κυριακή στο χωριό, κάτι έχεις κάνει λάθος!

 ΣΚΟΡΔΟ, ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ

Η μελιτζανοσαλάτα χωρίς σκόρδο είναι σαν το τζατζίκι χωρίς γιαούρτι. Η ποσότητα όμως είναι προσωπική υπόθεση. Ένα μικρό σκελίδι για τους πιο σεμνούς, δύο για όσους έχουν τόλμη – ή απλώς ραντεβού την επόμενη μέρα.

 ΟΞΥΤΗΤΑ: Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Μη φοβηθείς το λεμόνι. Το ξύσμα και ο χυμός του ισορροπούν τη λιπαρότητα και δίνουν λάμψη στη γεύση. Κάποιοι τολμούν και ξίδι – αλλά αυτό είναι θέμα σχολής (και γιαγιάς).

 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΤΟ ΥΓΡΟ ΧΡΥΣΑΦΙ

Χρησιμοποίησε καλό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όχι φειδωλά! Ρίξε όσο χρειάζεται για να γυαλίσει η σαλάτα και να "δέσει". Το λάδι δεν είναι καρύκευμα, είναι συστατικό.

 ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

  • Γιαούρτι: Για βελούδινη υφή και απαλή γεύση.

  • Ταχίνι: Για μεσανατολίτικο twist.

  • Καπνιστή πάπρικα: Για άρωμα φωτιάς, αν δεν έχεις γκριλ.

  • Καβουρδισμένο κουκουνάρι ή ρόδι: Για το Instagram και τη νοστιμιά.

 Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑΣ

Υλικά:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες (όχι άγουρες!)

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (κατά βούληση)

  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)

  • Αλάτι & πιπέρι

  • (προαιρετικά) 1 κ.γ. ταχίνι

  • (προαιρετικά) μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:

  1. Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε δυνατή φωτιά ή στο φούρνο μέχρι να μαυρίσουν και να μαλακώσουν εντελώς (περίπου 40 λεπτά).

  2. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα. Τις στραγγίζουμε καλά για να φύγουν τα υγρά.

  3. Τις πολτοποιούμε με πιρούνι ή ψιλοκόβουμε με μαχαίρι (ποτέ μπλέντερ – γίνεται πολύ λείος ο πουρές).

  4. Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι/ταχίνι αν βάλουμε, και ανακατεύουμε απαλά.

  5. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι, και πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή ρόδι αν θέλουμε εντυπώσεις.

 Η ΤΕΛΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΕΙΝΑΙ...

... αυτή που χτίζει αναμνήσεις. Που έχει χαρακτήρα, σπιρτάδα και βάθος. Που συνοδεύει αρνί στη σούβλα, αλλά και καλοκαιρινό τραπέζι με φέτα και παξιμάδι. Που μυρίζει φωτιά και γιαγιά. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΖΩΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΥΚΛΑΚΙΑ LABUBU ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ;