ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΔΥΟΣΜΟΥ
Δεν είναι τα κλασικά γεμιστά της γιαγιάς — είναι τα ξαδέρφια τους τα μοντέρνα, τα λίγο πιο ταξιδεμένα, τα πιο… αλλιώτικα! Με πλιγούρι, σταφιδούλες, μυρωδικά και ένα γιαουρτάκι με δυόσμο να κάνει την τέλεια αντίθεση, αυτά τα γεμιστά δεν έρχονται απλώς για να χορτάσουν την πείνα σου — έρχονται για να βάλουν λίγο fashion & flavor στην κατσαρόλα σου! Αν έχεις βαρεθεί τα τετριμμένα, ετοίμασε πιρούνι… γιατί αυτά τα γεμιστά έχουν attitude και προσωπικότητα!
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
-
4 ντομάτες ώριμες
-
4 πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη, πορτοκαλί – για χρώμα και fun!)
-
1 μελιτζάνα (κομμένη σε μικρά κυβάκια)
-
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
-
1 φλ. πλιγούρι
-
2 κ.σ. σταφίδες μαύρες
-
2 κ.σ. κουκουνάρι (προαιρετικά, αλλά δίνει άλλη φάση!)
-
1/2 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
-
1/4 φλ. φρέσκος δυόσμος
-
Ξύσμα & χυμός από 1 λεμόνι
-
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κανέλα (λίγη!)
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 φλ. ζωμός λαχανικών
Για το συνοδευτικό γιαουρτάκι:
-
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. λεμόνι
-
1 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος
-
Μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-
Κόβουμε καπάκια στις ντομάτες και πιπεριές και τις αδειάζουμε με κουταλάκι (κρατάμε το εσωτερικό της ντομάτας για τη γέμιση). Τις τοποθετούμε σε ταψί με λίγη αγάπη.
-
Σε αντικολλητικό τηγάνι, καραμελώνουμε το κόκκινο κρεμμύδι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη μελιτζάνα, και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά.
-
Ρίχνουμε το πλιγούρι, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το εσωτερικό της ντομάτας ψιλοκομμένο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
-
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι και να ρουφήξει τα υγρά. (Θα πάρει 10-12 λεπτά – μαγεία αρχίζει να μυρίζει!)
-
Γεμίζουμε τις ντομάτες και πιπεριές με το μείγμα μας. Βάζουμε τα καπάκια τους με νάζι και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
-
Ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μοσχοβολήσει όλη η κουζίνα.
Σερβίρισμα με στυλ:
Βάλε δίπλα σε κάθε γεμιστό μια κουταλιά από το γιαουρτάκι με δυόσμο, πασπάλισε με λίγη πάπρικα ή φρέσκα μυρωδικά, και ετοίμασε stories γιατί θα γίνει… viral!
FUN TWIST:
Αν θες να το πας level up, βάλε μέσα στο μείγμα και λίγα τρίμματα φέτας ή χαλούμι πριν γεμίσεις τα λαχανικά. Θα γίνει πιο πλούσιο και… ακόμα πιο γλυκοπαράξενο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου