ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ


Αν αγαπάς τη σοκολάτα και τις γλυκές αλείψεις αλλά αποφεύγεις τη ζάχαρη, τότε αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου! Η σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς ζάχαρη είναι γευστική, θρεπτική και απίστευτα εύκολη στην παρασκευή της. Επιπλέον, είναι ιδανική για όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή ή διατροφικά σχήματα όπως η keto ή η low-carb.

Γιατί να επιλέξεις σπιτική πραλίνα φουντουκιού;

Οι έτοιμες πραλίνες του εμπορίου, ακόμα κι εκείνες που διαφημίζονται ως «υγιεινές», συχνά περιέχουν ζάχαρη, φοινικέλαιο και άλλα πρόσθετα που δεν είναι ιδανικά για την καθημερινή μας διατροφή. Φτιάχνοντας τη δική σου πραλίνα, έχεις τον απόλυτο έλεγχο στα υλικά: μόνο φουντούκια, κακάο, φυσικά γλυκαντικά και τίποτα περιττό!

Υλικά για τη συνταγή

200 γρ. ψημένα φουντούκια

2-3 κ.σ. κακάο χωρίς ζάχαρη

2-3 κ.σ. φυσικό γλυκαντικό (όπως σιρόπι αγαύης, μέλι ή στέβια – ανάλογα με τις ανάγκες σου)

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικό)

1-2 κ.σ. λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι (προαιρετικά, για πιο απαλή υφή)

μια πρέζα αλάτι

Οδηγίες παρασκευής

1. Ψήσε τα φουντούκια (αν δεν είναι ήδη ψημένα) στους 180°C για 8-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα και να αναδείξουν το άρωμά τους.

2. Τρίψε τα φουντούκια με τα χέρια σου ή σε πετσέτα κουζίνας για να απομακρύνεις τα περισσότερα φλούδια.

3. Χτύπησε τα φουντούκια στο μπλέντερ ή σε δυνατό επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα (θα χρειαστούν περίπου 5-8 λεπτά, με διαλείμματα για να μη ζεσταθεί πολύ το μηχάνημα).

4. Πρόσθεσε το κακάο, το γλυκαντικό, τη βανίλια, το αλάτι και, αν θες, λίγο λάδι καρύδας για πιο ρευστή υφή.

5. Χτύπα ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και να έχεις μια λεία, κρεμώδη πραλίνα.

Tips για τέλεια πραλίνα

Προσαρμόζεις τη γλυκύτητα ανάλογα με τα γούστα σου.

Πειραματίσου προσθέτοντας λίγη κανέλα, καφέ ή ακόμα και μια σταγόνα αλμυρή καραμέλα για ιδιαίτερο twist!

Φύλαξε την πραλίνα σε αεροστεγές βαζάκι στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.



Σχόλια