ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΝΟΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑΣ


Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Πολλές φορές ξεκινά με έναν ήπιο πόνο που μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί ως κάτι απλό, όπως δυσπεψία ή κράμπα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες.

❗ Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Πρόκειται για φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού τμήματος του εντέρου που βρίσκεται στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς. Όταν μπλοκαριστεί ή μολυνθεί, προκαλεί φλεγμονή και – αν δεν αφαιρεθεί – μπορεί να σπάσει (ρήξη), δημιουργώντας σοβαρή μόλυνση στην κοιλιακή χώρα.


🔍 Τα βασικά συμπτώματα

1. Πόνος στην κοιλιά (συνήθως κάτω δεξιά)

Ο πόνος ξεκινά συχνά γύρω από τον αφαλό και σταδιακά μετατοπίζεται προς τα κάτω και δεξιά. Γίνεται εντονότερος με την κίνηση, τον βήχα ή ακόμα και την ελαφριά πίεση στην περιοχή.

2. Ναυτία ή/και εμετός

Ακολουθούν τον πόνο και συνοδεύονται συχνά από απώλεια όρεξης.

3. Αίσθημα πυρετού

Χαμηλός πυρετός είναι συχνός στην αρχή. Αν ο πυρετός ανέβει ψηλά, μπορεί να σημαίνει ρήξη της σκωληκοειδούς.

4. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Δεν είναι απαραίτητα παρόντα σε όλους, αλλά μπορούν να συνοδεύουν το επεισόδιο.

5. Φούσκωμα ή αίσθηση πίεσης στην κοιλιά

Ειδικά αν συνοδεύεται από έντονη ευαισθησία κατά την αφή.


🚨 Πότε να ανησυχήσεις

Αν έχεις συνδυασμό πόνου στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς, ναυτίας και ελαφρού πυρετού, μην περιμένεις. Η σκωληκοειδίτιδα εξελίσσεται γρήγορα – η μετάβαση από φλεγμονή σε ρήξη μπορεί να γίνει εντός 24-48 ωρών.


✅ Τι πρέπει να κάνεις

  • Μην πάρεις παυσίπονα ή αντιβίωση χωρίς ιατρική συμβουλή, γιατί μπορεί να καλύψουν τα συμπτώματα και να καθυστερήσουν τη διάγνωση.

  • Κατευθύνσου άμεσα στα επείγοντα ή επικοινώνησε με γιατρό.

  • Σε καμία περίπτωση μην καταναλώσεις φαγητό ή υγρά αν υποπτεύεσαι σκωληκοειδίτιδα, καθώς μπορεί να χρειαστείς χειρουργείο.


🩺 Η διάγνωση & η θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με:

  • Κλινική εξέταση

  • Εξετάσεις αίματος και ούρων

  • Υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία

Η θεραπεία είναι κατά κανόνα χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή), συνήθως με λαπαροσκοπική μέθοδο και σύντομη νοσηλεία.


📌 Συμπέρασμα

Η σκωληκοειδίτιδα δεν είναι κάτι που «περνάει μόνο του». Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα και απευθυνθείς σε γιατρό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για γρήγορη και ασφαλή ανάρρωση.

Σχόλια