ΠΩΣ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
Η σωστή πλύση των λαχανικών και των φρούτων είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση βρωμιάς, παρασίτων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Ακόμα και αν τα προϊόντα είναι βιολογικά, το σχολαστικό πλύσιμο είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της υγείας μας. Δείτε πώς να τα καθαρίζετε σωστά βήμα-βήμα:
1. Πλένουμε τα χέρια μας
Πριν αγγίξουμε οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
2. Χρησιμοποιούμε άφθονο νερό
Ξεπλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Δεν χρειάζεται απαραίτητα σαπούνι ή ειδικά απολυμαντικά προϊόντα. Το νερό μόνο του είναι αρκετό όταν η διαδικασία γίνεται σωστά.
3. Τρίψιμο όπου χρειάζεται
Για προϊόντα με σκληρή φλούδα, όπως τα αγγούρια, οι πατάτες ή τα μήλα, χρησιμοποιούμε μια καθαρή βούρτσα λαχανικών για να αφαιρέσουμε τη βρωμιά και τα υπολείμματα.
4. Μούλιασμα σε νερό με ξύδι (προαιρετικά)
Για πιο σχολαστικό καθαρισμό, μπορούμε να βυθίσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι (1 μέρος ξύδι σε 3 μέρη νερό) για 5-10 λεπτά και μετά να τα ξεπλύνουμε καλά με καθαρό νερό. Το ξύδι βοηθά στη μείωση μικροβίων και βακτηρίων.
5. Αφαίρεση εξωτερικών φύλλων
Σε προϊόντα όπως το λάχανο ή το μαρούλι, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και πλένουμε καλά τα εσωτερικά.
6. Στέγνωμα
Μετά το πλύσιμο, σκουπίζουμε ή αφήνουμε να στραγγίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε καθαρή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί. Έτσι αποφεύγουμε τη συγκράτηση υγρασίας που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
7. Ειδικές περιπτώσεις
Μούρα: Είναι ευαίσθητα. Τα ξεπλένουμε απαλά με δροσερό νερό ακριβώς πριν τα καταναλώσουμε.
Σαλάτες σε σακουλάκια: Αν και συχνά αναγράφεται ότι είναι "έτοιμες προς κατανάλωση", ένα επιπλέον ξέπλυμα είναι πάντα καλή ιδέα.
Βιολογικά προϊόντα: Ακόμα και αν είναι χωρίς φυτοφάρμακα, μπορεί να φέρουν χώμα ή μικροοργανισμούς, άρα τα πλένουμε κανονικά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου