ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΝΑΚ: ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
Όλοι οι γονείς αναζητούν ιδέες για θρεπτικά και γευστικά σνακ που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο σχολείο. Ένα σνακ που συνδυάζει γεύση, ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι τα τυροπιτάκια με χαρουπάλευρο και ανθότυρο – μια δημιουργική εναλλακτική στις παραδοσιακές πίτες, ιδανική για μικρούς (και μεγάλους) μαθητές.
Γιατί να επιλέξετε χαρουπάλευρο;
Το χαρουπάλευρο, γνωστό και ως η «σοκολάτα της φύσης», είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά. Έχει φυσικά γλυκιά γεύση, δεν περιέχει καφεΐνη και βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ο ρόλος του ανθότυρου
To ανθότυρο είναι ένα ελαφρύ, χαμηλό σε λιπαρά τυρί, πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο. Είναι η ιδανική επιλογή για παιδικά γεύματα, αφού προσφέρει κορεσμό χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό.
Η συνταγή
Υλικά για περίπου 12 τυροπιτάκια:
- 1 φλιτζάνι χαρουπάλευρο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. ανθότυρο
- 1 αυγό (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
Εκτέλεση:
- Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να έχετε ένα μαλακό, εύπλαστο ζυμάρι.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύετε τον ανθότυρο, το αυγό και τον δυόσμο.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε μικρούς κύκλους, γεμίζετε με το μείγμα του τυριού και κλείνετε σε μισοφέγγαρα.
- Ψήνετε στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας
Αυτά τα τυροπιτάκια είναι όχι μόνο ιδανικά για το σχολικό ταπεράκι, αλλά και για το απογευματινό σνακ ή ακόμα και για ένα ελαφρύ γεύμα στο σπίτι. Διατηρούνται καλά στο ψυγείο και μπορείτε να τα καταψύξετε για μελλοντική χρήση.
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Η αντικατάσταση του λευκού αλευριού με χαρουπάλευρο και η χρήση του ανθότυρου αντί για βαριά τυριά κάνει αυτά τα τυροπιτάκια μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή. Και το καλύτερο; Τα παιδιά τα λατρεύουν!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου