ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ


Κάθε τόπος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα το Πάσχα έτσι και το όμορφο νησί της Νάξου. Σας παραθέτουμε μερικά από αυτά παρακάτω:

Τα Φωτισμένα Καλάμια στις Εγγαρές την Μεγάλη Παρασκευή


Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο χωριό των Εγγαρών, η πομπή του Επιταφίου περνάει  από σημεία του χωριού οπού οι νέοι έχουν συγκεντρώσει καλάμια τα οποία τα ανάβουν δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα και αισθηση.

(Το χωριό Εγγαρές είναι περίπου 9 χιλιόμετρα και λίγα λεπτά από τη Χώρα)

Οι "περιφάνες" στις Μέλανες

Πανομοιότυπο με το προηγούμενο είναι το παραδοσιακό έθιμο "περιφάνες" που αναβιώνει τη Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου στις Μέλανες. Η λέξη προέρχεται από το Περί και Φανός.

(Οι Μέλανες είναι χωριό της πεδινής δυτικής Νάξου Βρίσκεται σε παράκαμψη ενός χιλιομέτρου του οδικού άξονα Χώρας Νάξου - Κουρουνοχώρι - Κυνιδάρου και μεταξύ των χωριών Άγιος Θαλάλαιος και Κουρουνοχώρι. Είναι κτισμένο σε βορειοανατολική πλευρά λόφου απέναντι από τους Μύλους)

Χωριάτικες παραλλαγές του παραδοσιακού πιάτου «Μπάτουδο» ή "Πατούδο"

Το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα, το Πατούδo, γεμιστό κατσικάκι με ρύζι και χορταρικά (σέφουκλα, φρέσκο κρεμμύδι μάραθο), που συνοδεύεται με πατάτες, σε ορισμένα χωριά φτιάχνεται και λίγο διαφορετικά, όπως στην Απείρανθο, όπου στη βασική του γέμιση  προσθέτουν σταφίδες ή στο Φιλώτι  όπου προσθέτουν και ψιλοκομμένα εντόσθια ζώου.

Το αυγό που "ανοίγει και κλείνει" τη Σαρακοστή

Το βράδυ της Ανάστασης πιστοί φέρνουν μαζί τους κόκκινα αυγά στην λειτουργία όπου και τα ευλογούν και μετά τσουγκρίζοντας και τρώγοντάς τα τελειώνει η νηστεία.

Ενώ, το αυγό που τρώνε την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα είναι το τελευταίο μη νηστίσιμο φαγητό συμβολίζοντας έτσι το «κλείσιμο» του στόματος και την αρχή της νηστείας.

naxos.gr

Σχόλια