ΚΕΦΙΡ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ


Το κεφίρ είναι ένα ευεργετικό ρόφημα για το έντερο αλλά και γενικότερα για την υγεία του οργανισμού. Πρόκειται για γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) που έχει υποστεί ζύμωση.

Αυτό γίνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο γάλα. Οι κόκκοι αυτοί, που ποικίλουν σε μέγεθος από 0,3 έως 3,0 εκατοστά, μοιάζουν με δημητριακό αλλά είναι αποικίες βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ και έχουν εμφάνιση κουνουπιδιού.

Για περίπου 24 ώρες, οι μικροοργανισμοί των κόκκων κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος -η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι αφαιρούνται από το ρόφημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Το κεφίρ έχει ξινή γεύση και είναι λίγο αφρώδες λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει ως τελικό προϊόν της ζύμωσης.

Θρεπτική αξία

Μια μερίδα (250 ml) κεφίρ που φτιάχνεται από γάλα περιέχει:

145 θερμίδες

8,3 γρ. πρωτεΐνης

7,5 γρ. λίπους

11 γρ. υδατάνθρακες

333 mg ασβεστίου

28 mg μαγνησίου

383 mg καλίου

0,7 mcg βιταμίνης Β12

Υπάρχουν παραλλαγές κεφίρ που δεν βασίζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορούν να παρασκευαστούν με νερό καρύδας ή άλλα γλυκά υγρά. Είναι δυνατό να φτιάξετε κεφίρ χωρίς καθόλου λακτόζη χρησιμοποιώντας χυμό φρούτων.

Το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο. Οι κόκκοι τοποθετούνται σε ζαχαρούχο νερό και συμβαίνει η ίδια διαδικασία ζύμωσης, όπως στο γάλα. Η ζύμωση παράγει ευεργετικά βακτήρια, ενώ μειώνει την περιεκτικότητα σε σάκχαρα του ποτού. Να σημειωθεί ότι οι κόκκοι είναι διαφορετικοί -το κεφίρ νερού παρασκευάζεται με συγκεκριμένους κόκκους που βασίζονται στο νερό.

Ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Ιστορικά, το κεφίρ έχει προταθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως γαστρεντερικά προβλήματα, υπέρταση και καρδιακά προβλήματα λόγω των μικροοργανισμών που περιέχει [1]. Αυτά τα προβιοτικά έχουν ευεργετικό ρόλο στην υγεία και τη διαχείριση του βάρους [2]. Επίσης το κεφίρ έχει συσχετιστεί με καλύτερο μεταβολισμό της χοληστερόλης, αναστολή του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE), αντιμικροβιακή δράση και ταχύτερη επούλωση των πληγών. Μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ανακούφιση από την αλλεργία και το άσθμα [3].

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρή πηγή προβιοτικών από το γιαούρτι. Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν πάνω από 60 στελέχη βακτηρίων και ζυμών. Κάποια προβιοτικά μπορεί να προστατεύουν από λοιμώξεις και μεταξύ αυτών είναι το Lactobacillus kefiri που υπάρχει μόνο στο κεφίρ. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων της σαλμονέλας, του ελικοβακτηρίου του πυλωρού και του κολοβακτηριδίου (E. coli) [4, 5]. Επίσης, το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, φαίνεται πως έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Το κεφίρ -όπως και άλλα γαλακτοκομικά- μπορεί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι βασικός τρόπος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης, αλλά το κεφίρ δεν είναι μόνο εξαιρετική πηγή ασβεστίου, περιέχει και βιταμίνη Κ2, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης K2 έχει φανεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος κατά 80% [6].

Το κεφίρ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Αρκετοί άνθρωποι μετά από κάποια ηλικία δεν μπορούν να διασπάσουν και να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη. Επειδή τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, το κεφίρ είναι πολύ χαμηλότερο σε λακτόζη σε σχέση με το γάλα.

Πότε το παίρνουμε;

Εάν αναρωτιέστε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το ρόφημα, είναι πολύ απλό. Μπορείτε να προσθέσετε ένα ποτήρι κεφίρ κάθε μέρα στη διατροφή σας αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στις συνταγές σας. Σε ένα smoothie μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με κεφίρ. Επίσης, μπορείτε να το καταναλώσετε σε σαλάτες, ως dressing.

 

Σχόλια