Προεπισκόπηση Grand Prix Καναδά

Στο σιρκουί Gilles Villeneuve αρχικά οι οπαδοί του σπορ φέρνουν στο νου τους τον άδικο χαμό του ομώνυμου θρυλικού οδηγού από τον οποίο πήρε το όνομά της η πίστα στο μητροπολιτικό πάρκο του Μόντρεαλ.
Αυτό σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της πίστας που απαιτεί πολύ γκάζι και ακραία φρεναρίσματα ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, ειδικά σε όσους έχουν την τύχη να βρεθούν στον αγώνα. 

Φέτος τα προγνωστικά είναι υπέρ της Mercedes λόγω της πολύ υψηλής δυναμικής που έχει επιδείξει έως τώρα αλλά και λόγω του παράγοντα Hamilton. Ο Βρετανός από τους οδηγούς που θα εκκινήσουν την Κυριακή είναι ο πολυνίκης στην πίστα του Καναδά έχοντας πάρει τρεις φορές την καρό σημαία, τις σεζόν 2007, 2010 και 2012. Με εξαίρεση τη νίκη του 2012, στις άλλες δύο εκκίνησε από την pole position. Επίσης από μία νίκη μετρούν οι Raikkonen (2005), Alonso (2006), Button (2011) και Vettel (2013). Ο Γερμανός τα τρία τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να πάρει την pole position αλλά μόνο πέρυσι κατάφερε να τη μετατρέψει σε νίκη. 

Αξίζει να πούμε και δύο λόγια για το ρεκόρ του Michael Schumacher στον Καναδά, που για ακόμα μία εβδομάδα παλεύει να βρει τις αισθήσεις του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Ο 7άκις πρωταθλητής είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν στο σιρκουί Gilles Villeneuve με 7 νίκες (1994,1999,2000,2002,2003,2004και 2006). Μάλιστα αυτή η επίδοση αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη στην ιστορία του σπορ στην κατηγορία των οδηγών που έχουν κερδίσει τις περισσότερες φορές το ίδιο Grand Prix.

Το ρεκόρ πίστας κατέχει ο Rubens Barrichello από το 2004 με 1:13.622.


Οι πιλότοι εκκινώντας θα φτάσουν μέχρι τα 300χλμ/ώρα για να πέσουν βίαια στα φρένα για την αλληλουχία στροφών που φέρουν το όνομα του Ayrton Senna. Από εκεί θα επιταχύνουν και με μεσαίες σχέσεις στο κιβώτιο θα περάσουν από ένα γρήγορο κομμάτι της πίστας φτάνοντας στη στροφή 6 όπου θα χρονομετρηθούν για τον πρώτο τομέα της πίστας.

Τα μονοθέσια στη συνέχεια θα ακουμπήσουν πάλι τα 300χλμ/ώρα και αφού μειώσουν ταχύτητα για τις στροφές 8-9 λίγο πριν τα φρένα για τη στροφή 10 θα ολοκληρώσουν το πέρασμά τους από το δεύτερο τομέα της πίστας. 

Η έξοδος από εκεί παίζει μεγάλο ρόλο γιατί ακολουθεί η μεγάλη ευθεία της πίστας και οι οδηγοί για αρκετή ώρα θα βρεθούν με τέρμα γκάζι έχοντας και DRS στη διάθεσή τους. Περνώντας από τον "Τοίχο των Πρωταθλητών" θα πλησιάσουν το σημείο εκκίνησης - τερματισμού και θα ολοκληρώσουν ένα γύρο στο ξεχωριστό σιρκουί Gilles Villeneuve.

Κάντε μία βόλτα με το Sebastian Vettel στην πίστα του Καναδά απολαμβάνοντας το γύρο που του χάρισε πέρυσι την pole position:



Vittorio