Grand Prix Καναδά: Πρώτη νίκη Ricciardo στο δράμα του Μόντρεαλ

Στον καλύτερο μέχρι στιγμής φετινό αγώνα, ο Daniel Ricciardo αποζημιώθηκε για τις έως τώρα πολύ καλές του εμφανίσεις με την πρώτη νίκη της καριέρας του.
Μαζί του στο βάθρο ο Nico Rosberg και ο Sebastian Vettel. Οι δύο Mercedes είχαν σπουδαία μάχη στην κορυφή έως τα προβλήματα να κάνουν την εμφάνισή τους και η Red Bull να αρπάξει την ευκαιρία. Εγκατέλειψε ο Hamilton. 


Θεαματική εκκίνηση και safety car

Με τον καιρό ιδανικό οι πιλότοι πήραν τις θέσεις τους στη σχάρα εκκίνησης έχοντας επιλέξει να εκκινήσουν με την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσαν οι δύο Force India που επέλεξαν τα μαλακά ελαστικά. Το ενδιαφέρον όλων βρισκόταν φυσικά στην πρώτη σειρά και στο τι θα κάνουν οι δύο Mercedes. 

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Hamilton εκκίνησε καλύτερα από το Rosberg αλλά ο Γερμανοφινλανδός φτάνοντας στις δύο πρώτες στροφές μπλόκαρε τους τροχούς του και κατάφερε να πλασαριστεί μπροστά από το Βρετανό χωρίς να του αφήνει χώρο να αντιδράσει. Ο Hamilton ξάκρισε για να αποφύγει την επαφή με αποτέλεσμα να τον περάσει ο Vettel και να πέφτει 3ος. Πιο πίσω ο Vergne πέρασε τον Alonso και ο Raikkonen έκανε το ίδιο με τον Button.

Όμως το μεγάλο συμβάν της εκκίνησης έγινε στις τελευταίες θέσεις. O Chilton έχοντας χάσει το πίσω μέρος της Marussia στα φρένα για τις πρώτες στροφές έπεσε πάνω στον Bianchi και οι δύο Marussia κοπάνησαν στον τοίχο προκαλώντας το χάος. Έτσι το safety car εμφανίστηκε με το καλημέρα και οδήγησε τον αγώνα μέχρι τον 7ο γύρο. Στην επανεκκίνηση ο Rosberg σημείωσε ταχύτερο γύρο αλλά ο Hamilton απάντησε αμέσως προσπερνώντας τον Vettel και σημειώνοντας νέο ταχύτερο πέρασμα. 

Pit stop και υπερένταση στην κορυφή

Στον 14ο γύρο ο Ricciardo άνοιξε το παράθυρο για τον πρώτο γύρο αλλαγής ελαστικών σε μια προσπάθεια της Red Bull να τον απαλλάξουν από τις δύο Williams εμπρός του. Από τη διαδικασία ζημιωμένος βγήκε ο Massa βλέποντας τον ένα του τροχό να γλιστρά από τους μηχανικούς και να αργούν να τον κουμπώσουν. Οι δύο Mercedes μπήκαν στον 19ο και 20ό γύρο με το Rosberg να προηγείται του Hamilton. Βγαίνοντας στην πίστα ο Rosberg φλέρταρε με τον τοίχο και την εγκατάλειψη αλλά κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση. Την ίδια ώρα ο Hamilton είχε πιο αργή διέλευση από τα pit σε σχέση με τον team mate του και βγαίνοντας ήταν πίσω του 2,5'' παρά το λάθος που είχε κάνει ο τελευταίος. 

Ο Βρετανός πεισμωμένος έβαλε το κεφάλι κάτω και στον 24ο γύρο είχε φτάσει 0,7'' πίσω από το Rosberg. Μάλιστα στο πέταλο πριν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού έκανε κίνηση να τον περάσει χάνοντας όμως τη γραμμή του στα φρένα δεν ολοκλήρωσε το προσπέρασμα. Ο Rosberg μέσα σε απίστευτη ένταση έμεινε επικεφαλής αλλά λίγο πιο κάτω έδειξε πανικοβλημένος χάνοντας τα φρένα και κόβοντας ευθεία το chicane μετά την είσοδο των pit. 

Πιο πίσω ο Massa κατάφερε να περάσει τον Alonso ο οποίος όμως είχε ανακτήσει τη θέση του νωρίτερα από το Vergne βγαίνοντας από τα pit. Παράλληλα, ο Raikkonen είχε μείνει εκτός βαθμών στην 11η θέση. Φτάνοντας στο μέσο του αγώνα οι δύο Force India δεν είχαν μπει για αλλαγή ελαστικών επιλέγοντας να πραγματοποιήσουν μία στο δεύτερο μέρος του αγώνα. Η κατάταξη σε αυτό το σημείο ήταν Rosberg-Hamilton-Perez-Hulkenberg-Vettel-Bottas-Ricciardo-Massa-Alonso-Vergne.

Το δράμα των Mercedes και η επίθεση του Ricciardo 

Από τον 36ο γύρο άνοιξε ο χορός για την τελευταία αλλαγή ελαστικών στον αγώνα αλλά και για τα προβλήματα της Mercedes. Τόσο ο Hamilton όσο και ο Rosberg αντιμετώπιζαν σοβαρά θέματα με τη μονάδα ισχύος των μονοθεσίων τους και έχαναν πολύ χρόνο σε σχέση με τα μονοθέσια που τους ακολουθούσαν. Στο μεταξύ ο Ricciardo είχε βγει εμπρός από τον Vettel, ενώ ο Raikkonen στον 41ο γύρο είχε τετ α κε χάνοντας κάθε ελπίδα να βαθμολογηθεί. Στον 48ο γύρο ο αγώνας του Lewis Hamilton έληξε άδοξα μπαίνοντας στα pit να εγκαταλείψει, ενώ ο Rosberg συνέχιζε τον αγώνα χωρίς ανάκτηση ενέργειας. Πλησιάζοντας στα τελευταία στάδια του αγώνα η κατάταξη ήταν Rosberg-Perez-Ricciardo-Vettel-Hulkenberg-Bottas-Massa-Alonso-Button-Vergne-Magnussen. 

Από τους παραπάνω αυτός που έδειχνε ότι θα απειλήσει τελικά το Rosberg ήταν ο Massa ο οποίος έχοντας πιο φρέσκα ελαστικά κατά 10 γύρους από τους υπόλοιπους είχε πιάσει ξέφρενο ρυθμό. Στον 58ο γύρο ο Βραζιλιάνος εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Bottas στην προσπάθειά του να περάσει τον Hulkenberg και σε μια επεισοδιακή στιγμή κατάφερε να τους περάσει και τους δύο. Στη συνέχεια ο Massa παίζοντας φουλ επίθεση πλησίαζε με καταιγιστικό ρυθμό το τρενάκι των Rosberg-Perez-Ricciardo-Vettel, ενώ ο Bottas έχανε ακόμα μία θέση από τον Alonso. 

Ο Rosberg παρά τα σοβαρά προβλήματα παρέμενε στην κορυφή κρατώντας μάλιστα τον Perez εκτός DRS. O Massa ήταν κολλημένος πλέον πίσω από τον Vettel σε μια εκπληκτική μονομαχία, ενώ ο Ricciardo στον 65ο γύρο κατάφερε να απαλλαγεί από τον Perez και με 5 γύρους να απομένουν για το τέλος επιδόθηκε στο κυνήγι της νίκης. Στον 68ο γύρο είχε φτάσει η ώρα να κάνει την κίνησή του και προσπερνώντας το Rosberg έβαζε πλώρη για την πρώτη του νίκη. Όμως η τρομερή εξέλιξη του Καναδικού GP δεν θα έληγε εκεί. Στον επόμενο γύρο ο Vettel πέρασε τον Perez και ο Massa, που τον ακολουθούσε κατά πόδας, θέλοντας να μη χάσει την επαφή από το Γερμανό βιάστηκε να περάσει το Μεξικάνο με αποτέλεσμα να πέσει πάνω του. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και τα δύο μονοθέσια έφυγαν στα προστατευτικά με μεγάλη ταχύτητα, ειδικά εκείνο του Massa. 

Το safety car μπήκε στην πίστα και από πίσω του ο Ricciardo πήρε την καρό σημαία βάζοντας τέλος στη φετινή μονοτονία της Mercedes. Τον ακολούθησαν οι Rosberg-Vettel και τη 10άδα συμπλήρωσαν οι Button-Hulkenberg-Alonso-Bottas-Vergne-Magnussen-Raikkonen. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του GP Καναδά:


Επόμενος αγώνας το τριήμερο 20-22 Ιουνίου με την επιστροφή του GP Αυστρίας στο καλεντάρι της F1.

Vittorio