Grand Prix Αυστρίας: Οι Mercedes τελειώνουν το αστείο

Οι Williams δεν κατάφεραν να αντέξουν στην πίεση των Mercedes και η γερμανική ομάδα έφτασε για ακόμα μια φορά φέτος στο 1-2.
Ο Nico Rosberg πήρε τη νίκη χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά από τον Hamilton και διεύρυνε το προβάδισμά του στη μεταξύ τους κόντρα για τον τίτλο. Εντός έδρας ναυάγιο για τις Red Bull αλλά και τις συγγενείς τους Toro Rosso. 

Ορμητικός Hamilton στην εκκίνηση 

Με τον καιρό ηλιόλουστο στην καταπράσινη περιοχή της Στυρίας οι πιλότοι παρατάχτηκαν στο grid του Red Bull Ring για να πάρουν εκκίνηση. Οι κερκίδες ήταν κατάμεστες και το κλίμα γιορτινό λόγω της διεξαγωγής αγώνα στη συγκεκριμένη πίστα μετά από αποχή δέκα ετών. Επιλογή των οδηγών ήταν να ξεκινήσουν με την πολύ μαλακή γόμα με εξαίρεση τους Perez, Button και Maldonado.

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Massa διατηρήθηκε στην κορυφή ενώ ακριβώς από πίσω του ο Rosberg αρχικά πέρασε τον Bottas αλλά δεν κατάφερε να διατηρηθεί μπροστά του και ο Φινλανδός συνέχισε 2ος. Πιο πίσω ο Raikkonen κέρδισε μία θέση, αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής ήταν ο Hamilton. Ο Βρετανός πετάχτηκε από την 9η θέση και μέσα σε λίγα μέτρα έφτασε πίσω από το Rosberg δίνοντας έντονο ενδιαφέρον στην εξέλιξη του αγώνα ήδη από το ξεκίνημά του. 

Για τις Red Bull ο αγώνας δεν ξεκίνησε ελπιδοφόρα. Ο Ricciardo έκανε άσχημη εκκίνηση πέφτοντας 9ος ενώ ο Vettel άρχισε να βραδυπορεί λόγω ενός προβλήματος στα ηλεκτρονικά που οδήγησε σε ολική απώλεια ισχύος. Λίγο αργότερα το πρόβλημα έφτιαξε από μόνο του αλλά ο Γερμανός ήδη είχε πέσει στην ουρά της κατάταξης. 

Οι Mercedes σιγά σιγά αποκαθιστούν την τάξη

Η απαιτητική χάραξη της πίστας έφθειρε γρήγορα τα πολύ μαλακά ελαστικά της Pirelli και οι οδηγοί άρχισαν να τη βγάζουν ήδη από τον 9ο γύρο ώστε να μεταπηδήσουν στη μαλακή γόμα. Πρώτοι μπήκαν ο Hulkenberg και ο Kvyat. Μετά την πρώτη αλλαγή ελαστικών ο Rosberg είχε βρεθεί μπροστά από το Massa και λίγο αργότερα ο Βραζιλιάνος είδε τις ελπίδες του για το βάθρο να εξανεμίζονται αφού ο Hamilton τον πέρασε εύκολα και ο Bottas είχε καταφέρει να βγει ανάμεσα από τις δύο Mercedes. Και όλα αυτά ενώ στην πρώτη θέση βρισκόταν ο Perez που εκκινούσε 16ος αλλά ήταν σε διαφορετική στρατηγική. 

Στον 30ο γύρο, λοιπόν, ο Perez μπήκε για αλλαγή ελαστικών τοποθετώντας ξανά τη μαλακή γόμα, ενώ αντίστοιχα κινήθηκε και ο Button. Μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών και για αυτούς τους δύο η ρεαλιστική κατάταξη του αγώνα ήταν Rosberg-Bottas-Hamilton-Massa-Alonso-Magnussen-Hulkenberg-Perez-Ricciardo-Raikkonen. Στο μεταξύ ο Bottas πίεζε ασφυκτικά τον Rosberg αλλά ο Γερμανός κατάφερε να κρατηθεί μπροστά έχοντας στο νου του και τον Hamilton που καιροφυλακτούσε στην 3η θέση να τους μαζέψει και τους δύο. 

Η μονομαχία που δεν έγινε

Πλησιάζοντας στον 40ό γύρο άνοιγε το παράθυρο της δεύτερης αλλαγής ελαστικών και οι Mercedes βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν από τη μέση και τη δεύτερη Williams, του Bottas. Η Mercedes τους έβαλε στα pit πιο νωρίς από τον Φινλανδό και βγήκαν στο 1-2 έχοντας μπροστά τους τον υπόλοιπο αγώνα να παλέψουν μεταξύ τους για τη νίκη. Την ίδια ώρα η Red Bull καλούσε τον Vettel στα pit να εγκαταλείψει, ενώ λίγο νωρίτερα ο Γερμανός είχε και επαφή με τον Gutierez. Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης αλλαγής ελαστικών η κατάταξη ήταν Rosberg-Hamilton-Bottas-Perez-Massa-Alonso-Button-Magnussen-Hulkenberg-Ricciardo αλλά με τους Perez-Button να χρωστούν μία ακόμα αλλαγή ελαστικών. 

Στον 56ο γύρο ολοκλήρωσαν την υποχρέωσή τους και ο μεν Perez είχε βρεθεί 8ος, ο δε Button 11ος ξαναβάζοντας τον Kimi Raikkonen στους βαθμούς. Πλησιάζοντας στο φινάλε στην κορυφή δεν έγινε η πολυαναμενόμενη μάχη ανάμεσα στις δύο Mercedes και ο Rosberg έλεγξε με υπομονή τον αγώνα φτάνοντας πρώτος στην καρό σημαία. Έως εκεί οι μονναδικές αλλαγές που προέκυψαν ήταν το προσπέρασμα του Perez στο Magnussen και του Ricciardo στο Hulkenberg. Το 1-2 της Mercedes στο βάθρο συμπλήρωσε ο Bottas και η 10άδα έκλεισε με τους Massa-Alonso-Perez-Magnussen-Ricciardo-Hulkenberg-Raikkonen. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Αυστριακού GP:



Επόμενος αγώνας στις 4-6 Ιουλίου για το Βρετανικό GP.

Vittorio