Προεπισκόπηση GP Αυστρίας και οι καλύτερες στιγμές από το παρελθόν (Video)

Μετά δέκα χρόνια από τη διεξαγωγή του τελευταίου GP εκεί, ο κόσμος της F1 είναι έτοιμος να υποδεχτεί ξανά την ιστορική αυστριακή πίστα στο καλεντάρι της F1.
Ίσως η επανένταξή της στο ετήσιο πρόγραμμα αγώνων φέτος που η F1 περνά σε άλλη εποχή να είναι σημαδιακή μιας και η συγκεκριμένη πίστα συχνά πυκνά στο παρελθόν έδινε εκπλήξεις. Ήδη στα δοκιμαστικά είδαμε τις Williams να συμπεριφέρονται όπως... άλλοτε, δηλαδή διεκδικώντας την πρωτιά και μόνο. Μένει να δούμε τι θα γίνει στην εκκίνηση, σε ένα σιρκουί που είναι γρήγορο αλλά και στενό χωρίς να επιτρέπει το εύκολο προσπέρασμα. 

Στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν έχουμε κάποιον οδηγό από τους εν ενεργεία που να έχει σημειώσει νίκη. Μάλιστα μόλις τέσσερις πιλότοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή που το 2003 αγωνίστηκαν στον τελευταίο αγώνα στην αυστριακή πίστα, ο Raikkonen, o Massa, ο Alonso και ο Button. Ο Kimi Raikkonen θα μπορούσε να έχει πάρει την pole και τη νίκη το 2003 όμως η Ferrari και ο Schumacher με περισσότερες λύσεις και τύχη επικράτησαν. Τώρα για να βρούμε τον πολυνίκη οδηγό της διαδρομής πρέπει να πάμε δεκαετίες πίσω και αυτός είναι ο Alain Prost σημειώνοντας νίκες τις σεζόν 1983, 1985, 1986. Με δύο νίκες στη σχετική λίστα ακολουθούν οι Ronnie Peterson (1973, 1978), Alan Jones (1977, 1979), Mika Hakkinen (1998, 2000) και Michael Schumacher (2002, 2003). Ο τελευταίος κατέχει και το ρεκόρ πίστας από το 2003 με 1:08.337. 

Από το Zeltweg Airfield στο Österreichring

Η ιστορία των GP επί αυστριακού εδάφους μοιράζεται ανάμεσα σε δύο πίστες. H αρχική τοποθεσία, όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες το 1963 και το 1964, βρισκόταν στην περιοχή Spielberg στην αεροπορική βάση του Zeltweg. Το 1963 ο αγώνας ήταν μη πρωταθληματικός και νικητής αναδείχθηκε ο Jack Brabham, ενώ το 1964 με το αγώνα να προσμετρά κανονικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Lorenzo Bandini έγινε ο πρώτος νικητής Grand Prix στην Αυστρία. Ωστόσο η διαδρομή ήταν πολύ επικίνδυνη και με απότομες αναπηδήσεις με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλη και να βγει εκτός προγράμματος F1. To 1970 όμως το Αυστριακό GP επανήλθε στο καλεντάρι με νέα διαδρομή, πάλι στην περιοχή του Zeltweg, έτοιμο να γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του σπορ. Ας θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές σε αυτή τη σπουδαία διαδρομή. 

1970: O Jacky Ickx και ο Clay Regazzoni σημειώνουν ένα εμφατικό 1-2 τη Ferrari παλεύοντας και για τα δύο πρωταθλήματα, τα οποία τελικά έχασαν με τέσσερις αγώνες να απομένουν.



1972: O Emerson Fittipaldi κερδίζει με τη Lotus αποκτώντας καθοριστικό προβάδισμα για την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου.



1975: Στο warm up o Mark Donohue είχε σφοδρή έξοδο με τη March που οδηγούσε και υπέκυψε στις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη. Στον αγώνα ο Vittorio Brambilla υπό βροχή 
θα πάρει την καρό σημαία ύστερα από πρόωρη διακοπή. Αυτή ήταν η μοναδική του νίκη στην F1. Ο Ιταλός μάλιστα, γνωστός για τον έντονο χαρακτήρα του, παίρνοντας τη νίκη έκανε επίτηδες τετ α κε χτυπώντας τη March!





1976: Την επόμενη χρονιά ήταν η σειρά του John Watson να σημειώσει την πρώτη του νίκη στο θεσμό.




1982: Στο ξεκίνημα της σεζόν ο Gilles Villeneuve είχε χάσει τη ζωή του στον αγώνα του Βελγίου και η F1 ήταν βυθισμένη στο πένθος. Σαν να αναζητούσε το σπορ έναν αγώνα για να ζεσταθεί το κλίμα. Αυτός έγινε στην Αυστρία εκείνη τη χρονιά με τους Elio de Angelis και Keke Rosberg (τον πατέρα του Nico Rosberg) να δίνουν επική μάχη και να τερματίζουν με διαφορά 50 χιλιοστών του δευτερολέπτου! Νικητής ήταν ο Ιταλός.




1984: Η ώρα του Niki Lauda να κερδίσει εντός έδρας είχε φτάσει καθοδόν για τον τρίτο και τελευταίο του τίτλο.




Το 1987 δόθηκαν δύο επανεκκινήσεις λόγω των ατυχημάτων που έγιναν στη στενή ευθεία μπροστά από τα pit και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλη η πίστα για αγώνα F1. Έτσι για δεύτερη φορά βγήκε εκτός προγράμματος.

Και μετά έγινε A1-Ring

Η πίστα αργότερα μετονομάστηκε σε A1-Ring από έναν τοπικό σπόνσορα και ο Herman Tilke ανέλαβε να την ανασχεδιάσει. Το A1-Ring δεν έχασε το χαρακτήρα του παραμένοντας και πάλι ένα γρήγορο σιρκουί, αλλά ο Γερμανός φρόντισε να "γλυκάνει" τις κοφτερές στροφές του και να κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση από τον έναν τομέα της πίστας στον άλλο. Η ιστορία συνεχίστηκε να γράφεται με αμείωτη ένταση.

1999: Ο Coulthard εμβολίζει τον Hakkinen στην πρώτη στροφή και δυσκολεύει τη μάχη της βρετανικής ομάδας και του Φινλανδού για τα δύο πρωταθλήματα. Ο Irvine τελικά ήταν ο νικητής και το πρωτάθλημα πήρε φωτιά.



2002: Η Ferrari σε όλη διάρκεια της σεζόν κυριαρχεί σε βαθμό βαρετό και ο Schumacher πηγαίνει για το πιο εύκολο πρωτάθλημα της καριέρας του. Στην Αυστρία ο Barrichello είναι έτοιμος να πάρει τη νίκη αλλά η Ferrari του δίνει εντολή να κόψει πριν τη γραμμή του τερματισμού για να περάσει ο Schumacher... Μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του σπορ γράφτηκε εκείνο το απόγευμα στο A1 - Ring. 

2003: Η σπουδαία ομάδα των 00's της Ferrari παρέδωσε μαθήματα συντονισμού, αφοσίωσης στο σκοπό και φυσικά εμπιστοσύνης. Ο Michael Schumacher βλέπει στη διάρκεια του ανεφοδιασμού το μονοθέσιό του να φλέγεται όμως περιμένει με ψυχραιμία να τη σβήσουν οι μηχανικοί. Άλλος θα πεταγόταν εκτός cockpit...



Και σήμερα Red Bull Ring!

Μετά τον αγώνα του 2003 το Αυστριακό GP γνώρισε την τρίτη του έξοδο από το ετήσιο πρόγραμμα αγώνων της F1 για να επιστρέψει φέτος με άλλη ονομασία. Από τον περυσινό Ιούλιο η Red Bull έφτασε σε συμφωνία με τον Ecclestone και η αυστριακή ομάδα έδωσε το όνομά της στο τέως A1 - Ring.




1ος τομέας: Η μεγάλη ευθεία μετά τη Castrol Edge.

2ος τομέας: Λίγο πριν τη Remus και έως τη στροφή Lauda. Στην πίσω μεγάλη ευθεία οι πιλότοι έχουν DRS. 

3ος τομέας: Από τη στροφή 6 οι οδηγοί περνούν τις διαδοχικές Rindt και Red Bull Mobile φτάνοντας στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού (δεύτερη ζώνη DRS).

Vittorio