Προεπισκόπηση Grand Prix Μονακό

Συνδυάζοντας τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα με την απαιτητική εμπειρία που βιώνουν οι πιλότοι, το Gran Prix του Μονακό πάντοτε ήταν ξεχωριστό.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλοί αστέρες του διεθνούς jet set συγκεντρώνονται εκεί για αυτό το λόγο, ενώ την ίδια ώρα οι πιλότοι παλεύοντας με χρονόμετρα και μπαριέρες προσπαθούν να φτιάξουν τους τέλειους γύρους. Η νίκη στο Πριγκιπάτο ανέκαθεν έδινε άλλη αίγλη στο νικητή. Διαχρονικά το πάνω χέρι έχει όποιος ξεκινήσει από την pole position επειδή τα προσπεράσματα είναι δύσκολα. Κανόνας που επιβεβαιώνεται πολύ συχνά αλλά όχι πάντα. 


Από τους εν ενεργεία πιλότους ο Alonso έχει σημειώσει δύο νίκες στο συγκεκριμένο αγώνα, το 2006 με τη Renault και το 2008 με τη McLaren ξεκινώντας και τις δύο φορές από την pole position. Το ίδιο είχε κάνει και ο Kimi Raikkonen το 2005 για λογαριασμό και πάλι της McLaren. Επίσης από μία νίκη έχουν ο Button (2009 με Brawn GP), ο Vettel (2011 με Red Bull) και ο Rosberg (2012 με Mercedes) αλλά και ο Hamilton ο οποίος το 2008 κέρδισε με τη McLaren εκκινώντας μάλιστα 3ος! Όσο και να ακούγεται παράξενο μεγάλος απών θα είναι ο Mark Webber, που αποσύρθηκε, αφού εκεί σημείωσε pole και νίκη το 2010 και το 2012 ξανακέρδισε με το Schumacher να είναι στην pole αλλά χωρίς ουσιαστικές ελπίδες διάκρισης. Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός έχει το ρεκόρ γύρου πίστας από το 2004 με 1:14.439.


Οι πιλότοι παίρνοντας εκκίνηση θα επιταχύνουν μέχρι να στριμωχτούν στη Sainte Devote και να στρίψουν για την ανηφορική ευθεία που περνάει έξω από το ξενοδοχείο Beau Rivage. Στρίβοντας στη Casino θα κατηφορίσουν για τα φρένα στη Mirabeau ολοκληρώνοντας τον πρώτο τομέα χρονομέτρησης.


Ακολουθεί ένα κλειστό κομμάτι με τη στροφή του Λέοντα και την Portier που οδηγούν στο περίφημο Tunnel. Οι οδηγοί εδώ σημειώνουν την υψηλότερη ταχύτητα της διαδρομής και όταν βγουν πάλι στο φως θα πέσουν στα φρένα για το Nouvelle chicane, ένα σημείο που με λίγη φαντασία δίνει προσπέρασμα. Φτάνοντας στην Tabay θα πάρουν χρόνο για το δεύτερο τομέα.

Το πέρασμα από την Pisine θα τους οδηγήσει στη δύσκολη δεξιά Rascasse και στην τυφλή Anthony Hoghes. Οι πιλότοι επιταχύνουν μπαίνοντας και σε ζώνη DRS και περνώντας από την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού ολοκληρώνουν ένα γύρο στο Πριγκιπάτο. 

Απολαύστε μια ρετρό βόλτα με τον αείμνηστο Ayrton Senna στα στενά του Μονακό, σπεσιαλίστα όλων των εποχών της διαδρομής. Τότε που ούτε αυτόματα κιβώτια υπήρχαν, ούτε τα μονοθέσια ήταν τόσο ευκολοδήγητα. Ayrton Senna on fire λοιπόν...



Vittorio