ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΉΓΟΡΕΣ ΔΙΠΛΕΣ


Η συνταγή είναι εύκολη, η ζύμη εύπλαστη και απορροφά εύκολα το σιρόπι.

Αφήνουμε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι για να μη σπάσουν, απορροφάνε αρκετό σε λίγο χρόνο.

Για εμένα είναι πολύ εύκολο το σχέδιο φιόγκος που θα δείτε στις φωτογραφίες και δεν χρειάζεται παίδεμα στο τηγάνισμα με αυτό το τρόπο σε σχέση με το παραδοσιακό δίπλωμα που προσωπικά με δυσκολεύει και είναι χρονοβόρο.

Αν δεν μας αρέσει το πορτοκάλι, βάζουμε είτε ξύσμα λεμονιού με νερό αντί για χυμό είτε σκέτο νερό χωρίς το ξύσμα και βάζουμε τη βανιλλίνη.

Υλικά

1 ώρα

1 πιατέλα

Σιρόπι

400 γρ ζάχαρη επιλογής (απλη, καρύδας ή καστανή κτλ)

500 γρ νερό

1 κσ μέλι ή γλυκόζη

Ζυμάρι

4 κσ λάδι επιλογής (έβαλα ελαφρύ ελαιόλαδο)

1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό

400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή ΓΟΧ με 1κγ μπέικιν

Προαιρετικά 2 κσ ζάχαρη επιλογής (ή άχνη για ευκολία)

1 φιαλίδιο βανιλίνη προαιρετικά

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης

Διακόσμηση

Μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα

ή πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη - Χωρίς σιρόπιασμα

Λάδι επιλογής για τηγάνισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

Βήμα 1

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, δεν ανακατεύουμε, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά αφότου πάρει βράση, κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το σιρόπι μας. Εγώ το κάνω απ' τη προηγούμενη ή ώρες πριν κάνω τις δίπλες.

Βήμα 2

Σε ένα βαθύ δοχείο / μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά μας με το ξύσμα πορτοκάλι εκτός των αυγών, ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανιλίνη και το αλεύρι αργά αργά καθώς ανακατεύουμε με το χέρι και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια σφιχτή λεία ζύμη.

Βήμα 3

Αν μας περισσέψει αλεύρι ή χρειαστεί επιπλέον, πράττουμε αναλόγως μιας και πολλές φορές λόγω ποιότητας και τύπου άλευρου πρέπει να αυξομειώσουμε τη ποσότητα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, να μη κολλάει στα χέρια και να είναι λεία, δεν τη θέλουμε πολύ σφιχτή ή σκληρή όμως, οπότε προσοχή.

Την αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα σκεπασμένη στο μπολ να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε και θέλουμε.

Βάζουμε το λάδι μας σε ένα κατσαρολάκι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μπόλικο λάδι, να φτάνει στη μέση της κατσαρόλας.

Έπειτα κόβουμε το φύλλο μας σε λωρίδες και αναλόγως τι σχέδιο θέλουμε θα κόψουμε και τα κομμάτια μας.

Βήμα 5

Για εμένα το πιο εύκολο είναι τα απλά φυλλαράκια ζύμης, κόβουμε τις λωρίδες σε κομμάτια είτε τετράγωνα είτε κάθετα και απλά τηγανίζουμε, αν θέλουμε, κόβουμε σε μικρά λοξά 8x8 κομμάτια, κάνουμε μια κάθετη σχισμή στη μέση της φετούλας φύλλου και περνάμε μέσα την μια ακρούλα, δυστυχώς δεν τράβηξα ένα βιντεάκι την στιγμή που το φτιάχναμε, την επόμενη φορά. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο από τις φωτογραφίες να καταλάβει κανείς το τρόπο που έκανα το σχεδιάκι σαν φιόγκο.

Βήμα 6

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν καλά, γυρνάμε με ένα πιρούνι και απ' την άλλη να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και έπειτα όπως είναι ζεστές βουτάμε στο κρύο σιρόπι για ελάχιστα δευτερόλεπτα και απ' τις δύο πλευρές και βγάζουμε σε ένα ταψάκι ή πιατέλα. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει η ζύμη.

Βήμα 7

Αν θέλουμε κάποια μπορούμε να μη τα σιροπιάσουμε, τα σερβίρουμε σε πιατέλα με άχνη ζάχαρη και προαιρετικά λίγη κανέλα.

Βήμα 8

Τα σιροπιασμένα τα πασπαλίζουμε στη πιατέλα μας με το καρύδι και κανέλα.

Καλοφάγωτα και καλές γιορτές!

cookpad

Σχόλια