ΘΡΟΜΒΩΣΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ


 Ο θρόμβος είναι μία μάζα αίματος, η οποία έχει μετατραπεί από υγρή σε μια μορφή σαν τζελ ή ημιστερεή κατάσταση.

Ο θρόμβος είναι μία μάζα αίματος, η οποία έχει μετατραπεί από υγρή σε μια μορφή σαν τζελ ή ημιστερεή κατάσταση. Οι θρόμβοι είναι μια απαραίτητη διαδικασία που μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν τραυματιζόμαστε ή κοβόμαστε.

Όταν διαμορφώνεται ένας θρόμβος σε μια φλέβα, δεν σημαίνει ότι θα διαλυθεί από μόνος του. Αυτό όμως αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνο, ακόμα και απειλητικό για τη ζωή. Ένας ακινητοποιημένος θρόμβος δεν μπορεί να μας βλάψει γενικά, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μετακινηθεί και να γίνει επικίνδυνος. Αν ένας θρόμβος απελευθερωθεί και ταξιδέψει μέσα από τις φλέβες μας μέχρι την καρδιά και τους πνεύμονες, μπορεί να κολλήσει εκεί και να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Αυτή η περίπτωση απαιτεί επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

Είδη θρόμβων

Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται φλέβες και αρτηρίες και τα οποία μεταφέρουν το αίμα σε όλο το σώμα. Οι θρόμβοι εμφανίζονται στις φλέβες ή στις αρτηρίες.

Όταν δημιουργείται στην αρτηρία, ονομάζεται αρτηριακή θρόμβωση. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν οξύ πόνο και παράλυση σημείων του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχει και η φλεβική θρόμβωση, η οποία συσσωρεύεται πιο αργά, αλλά μπορεί και πάλι να είναι απειλητική για τη ζωή. Ο πιο σοβαρός τύπος φλεβικής θρόμβωσης ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ).

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

Σχόλια