ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ


Το φασκόμηλο είναι ένας θάμνος το οποίο συναντάμε σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Το φασκόμηλο έχει ευχάριστο άρωμα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Τα συστατικά που έχουν ανιχνευθεί στο φασκόμηλο είναι  αιθέριο έλαιο, φασκομηλόλαδο, σαπωνίνες, τερπένια, ταννίνες, φλαβονοειδή κ.ά.. Έχει αντιμικροβιακές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά στον βήχα και το κρυολόγημα. Επίσης είναι εμμηναγωγό, καρδιοτονωτικό και διουρητικό.

Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει περισσότερες από 160 πολυφαινόλες, χημικές ενώσεις, που δρουν αντιοξειδωτικά. Έτσι, συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και αποτελεί ασπίδα κατά των ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν το σώμα μας. Μάλιστα, το φασκόμηλο φαίνεται να επιδρά θετικά και στη χοληστερίνη. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μειώνει σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη του οργανισμού.

Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε διάφορες ουσίες, οι οποίες μεταξύ άλλων, το καθιστούν ένα σπουδαίο αντιμικροβιακό και αντιμυκητιασικό φυτό. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά του σε σαλβίνη, το καθιστά τον τέλειο εχθρό ενάντια στο σταφυλόκοκκο και την Ε. Coli.

 

Σχόλια