ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ. ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 


Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια διαταραχή του εντέρου που συνοδεύεται από έντονη διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, εμετό και πολλές φορές πυρετό.

Η πιο συχνή αιτία της ιογενής γαστρεντερίτιδας είναι μέσω της επαφής με άλλο άτομο που είναι φορέας ή από κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Εάν είστε γενικά υγιείς, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα το ξεπεράσετε χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Ωστόσο σε νεογέννητα ή σε ηλικιωμένους όπου το αμυντικό σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα, οπότε η πρόληψη καθώς και η σωστή διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι το κλειδί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας

Η γαστρεντερίτιδα επιτίθεται στον πεπτικό σωλήνα και στα έντερα προκαλώντας συμπτώματα όπως:

Έντονη διάρροια: συνεχώς υδαρές κενώσεις χωρίς αίμα. Διάρροια με αίμα σημαίνει πολύ σοβαρότερη μόλυνση

Πόνος και κράμπες στην κοιλιά

Ναυτία, ζαλάδα, εμετός

Πονοκέφαλος και ενδεχομένως πόνος στους μύες

Χαμηλός πυρετός

Ανάλογα με την αιτία μόλυνσης, τα συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας ενδέχεται να εμφανιστούν μέσα σε 1 εώς 3 μέρες από τη στιγμή που κολλήσει κάποιος το μικρόβιο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια εώς πολύ έντονα και διαρκούν 1-2 24ωρα. Σπανίως όμως μπορεί να διαρκέσουν εώς και 10 μέρες.

Καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια, είναι εύκολο να μπερδέψουμε τη γαστρεντερίτιδα με τη διάρροια που προκαλείται από βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli, ή από παράσιτα.

Κολλήσατε γαστρεντερίτιδα. Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας;

Εάν είστε ενήλικας καλέστε το γιατρό σας στις κάτωθι περιπτώσεις:

Εάν δε μπορείτε να καταναλώσετε υγρά για περισσότερο από 24 ώρες (λόγω εμετού ή διάρροιας)

Εάν κάνετε εμετό για περισσότερο από 2 μέρες

Εάν κάνετε εμετό με αίμα

Εάν έχετε αφυδατωθεί. Συμπτώματα αφυδάτωσης είναι έντονη δίψα, ξηροστομία, σκούρο κίτρινα ούρα, έντονη κόπωση και εξάντληση, ζαλάδα και αδυναμία στήριξης του κεφαλιού.

Εάν δείτε αίμα στις κενώσεις σας.

Εάν έχετε υψηλό πυρετό που πλησιάζει τους 40 βαθμούς C

Αιτίες που προκαλούν τη γαστρεντερίτιδα. Πως μεταδίδεται;

Είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα εάν πιείτε μολυσμένο νερό, καταναλώσετε χαλασμένο ή μολυσμένο φαγητό, χρησιμοποιήσατε βρώμικα μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, καθώς και αν φάτε από το ίδιο πιάτο που τρώει άλλος φορέας του ιού.

Υπάρχουν μια σειρά από ιοί που μπορούν να προκαλέσουν τη γαστρεντερίτιδα. Οι δύο βασικοί ωστόσο είναι οι:

Νοροϊός. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που έχουν προσβληθεί από το νοροϊό οφείλετε σε κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων παγκοσμίως. Ο νοροϊός εξαπλώνεται σε οικογένειες και μικρές κοινωνίες όπως τάξεις σε σχολεία και σε κλειστούς χώρους εργασίας ή χώρους συνάθροισης κοινού. Η απευθείας μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσο της επαφής είναι επίσης δυνατή.  

Ροταϊός. Παγκοσμίως είναι η πιο κοινή ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά καθώς βάζουν τα δάχτυλά τους στο στόμα ενώ έχουν πιάσει μολυσμένα αντικείμενα. Η μόλυνση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και επώδυνη σε νεογέννητα και σε μικρά παιδάκια. Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με τον ροταϊό ενδέχεται να μην έχουν τα έντονα συμπτώματα, ωστόσο ως φορείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Σε αρκετές χώρες το γεγονός αυτό απασχολεί τις αρχές καθώς εύκολα προκαλείται επιδημία γαστρεντερίτιδας. Σε αρκετές χώρες κάθε χρόνο χορηγούνται εμβόλια κατά του ροταϊού για τον περιορισμό αλλά και την πρόληψη της εξάπλωσής του.

Το βρώμικο επιμολυσμένο νερό είναι η βασική αιτία γαστρεντερίτιδας. Επίσης κάποια όστρακα, ειδικά τα ωμά ή αυτά που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά ενδέχεται να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. 

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις κάποιος που χειρίζεται φαγητό ή μαγειρεύει μπορεί να μεταδώσει τον ιό εάν δεν έχει πλύνει τα χέρια του μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.

 

 

Σχόλια