ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ!

 

Η αγκαλιά διοχετεύει ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς απέραντης αγάπης και προστασίας. Είναι μια μορφή έκφρασης των συναισθημάτων μας για ένα άνθρωπο.
Μια ζεστή, τρυφερή και αληθινή αγκαλιά χαράζει ένα όμορφο κανάλι επικοινωνίας. Εκτοξεύει μια πληθώρα από θετικά συναισθήματα που με απλά λόγια κάνουν το παιδί αλλά και το καθένα μας να αισθάνεται όμορφα.

Η αληθινή αγκαλιά είναι το συστατικό που γεννά τον σεβασμό και την καλή επικοινωνία. Τα παιδιά έχουν ανάγκη αυτό το άγγιγμα, το αναζητούν επίμονα. Είναι μια έντονη πινελιά που χρειάζεται το ουράνιο τόξο της ψυχής τους.  Η αγκαλιά αποτελεί εχέγγυο για σωστή ανατροφή και ολοκληρωμένη διαμόρφωση μιας δυνατής προσωπικότητας ενός παιδιού ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή του χωρίς φοβίες και άγχος.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες εκτός από τα οφέλη της αγκαλιάς στη συναισθηματική και ψυχική σφαίρα των παιδιών, η αγκαλιά φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική υγεία των παιδιών.

Μια αγκαλιά βοηθά στην απομάκρυνση του στρες.  Η σωματική επαφή φαίνεται πως λειτουργεί ανασταλτικά στην έκκριση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τον οργανισμό σε συνθήκες στρες.  Δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American έδειξε ότι παιδιά που ζούσαν σε ορφανοτροφεία είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από τα παιδιά που ζούσαν με τους γονείς τους και απολάμβαναν καθημερινά χάδια και αγκαλιές.  

Ερευνητές από το Carnegie Mellon’s Dietrich College of Humanities and Social Sciences σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικής εργασίας επισημαίνουν ότι η γεμάτη από συναισθήματα αγκαλιά έχει θετικές επιδράσεις στην ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και είναι ένα δείγμα κοινωνικής υποστήριξης. Άρα, να έχετε κατά νου ότι μια αγκαλιά την ημέρα κάνει τον γιατρό... πιο πέρα.

Η αγκαλιά αυξάνει την ορμόνη ωκυτοκίνη και κινητοποιεί την έκκριση ενδορφινών από τον οργανισμό. Το άγγιγμα μέσω ερεθισμού νευρικών απολήξεων που υπάρχουν στο δέρμα δίνει το σήμα στον εγκέφαλο για την παραγωγή της ωκυτοκίνης.  Οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη όταν εκκρίνονται από τον οργανισμό μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.

Γιατί λοιπόν να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας; Μια αγκαλιά κάνει τη ζωή πιο εύκολη για όλους.  Λιγότερη επιθετικότητα από τα παιδιά, περισσότερη συνεργασία και υπακοή, οικοδόμηση ενός γερού συνδετικού κρίκου με τα παιδιά σας, αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για τα παιδιά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο άγγιγμα αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης αφού έχει ευεργετική επίδραση στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή.

Το άγγιγμα του γονέα είναι απαραίτητη συνιστώσα για την ανθρώπινη αύξηση και την ανάπτυξη και γενικότερα την ανατροφή ενός παιδιού.

Δεν υπάρχει όριο στην ηλικία των παιδιών για αγκαλιές.  Αγκαλιάστε τα παιδιά σας όταν είναι βρέφη, νήπια, μεγαλύτερα παιδιά, έφηβοι αλλά και παντρεμένοι ενήλικες.

Το αγκάλιασμα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και επιφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας με τρόπο που καμία γλώσσα δεν μπορεί.


Σχόλια