ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕΙ;


H ατοπική δερματίτιδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε βρέφη και παιδιά, καθώς στο 95% των περιπτώσεων εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Τα συμπτώματα, ο πόνος και ο κνησμός, μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο του παιδιού, τη σχολική του απόδοση, τη σχολική και κοινωνική του ζωή και να επιδράσουν στην αυτοεκτίμησή του. Και οι γονείς μπορούν να επηρεαστούν και να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη, βλέποντας το παιδί τους να υποφέρει.

Μακροπρόθεσμα, το παιδί με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανίσει ανασφάλειες σχετικά με την εμφάνισή του και να απομακρυνθεί από την ενεργό κοινωνική ζωή.

Η σημασία της σωστής ενημέρωσης

Η σωστή ενημέρωση του παιδιού για την πάθησή του και η πλήρης ενημέρωση του σχολικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος του παιδιού θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της νόσου σε σχολικό και κοινωνικό επίπεδο και θα προστατεύσουν το παιδί από σχόλια και περίεργες ματιές.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε μωρά ηλικίας 3-6 μηνών. Περίπου το 60% των παιδιών επηρεάζεται μέχρι την ηλικία του ενός έτους, ενώ το 90% μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Ποια παιδιά αναπτύσσουν ατοπική δερματίτιδα;

Αν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας (ειδικά από την πλευρά της μητέρας), αλλά και οικογενειακό ιστορικό άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλων (π.χ. τροφικών) αλλεργιών, το παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο.

Ωστόσο, δεν αναπτύσσουν την πάθηση όλα τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και παιδιά οικογενειών χωρίς ιστορικό σε καμία δερματική πάθηση.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει την Ατοπική Δερματίτιδα στα παιδιά;

Αλλεργιογόνα, καθαριστικά, τραχιά ρούχα, αρώματα, χαλιά, σκόνη, χαμηλή υγρασία, είναι μερικοί από τους παράγοντες ενεργοποίησης που συμβάλλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας στα παιδιά.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι και παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα και εξάρσεις ατοπικής δερματίτιδας.

Παράγοντες ενεργοποίησης

Ειδικά αλλεργιογόνα (π.χ. αεροαλλεργιογόνα, επιθήλια ζώων, συγκεκριμένες τροφές και συγκεκριμένα ρούχα και υφάσματα) και μη ειδικά αλλεργιογόνα (π.χ. μαλλί, οξέα, μικροοργανισμοί, ρύπανση, συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων), συμβάλλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας στα παιδιά.

Παράγοντες ενεργοποίησης μπορούν να αποτελέσουν επίσης κάποια σαπούνια και καθαριστικά, τα τραχιά ρούχα (π.χ. μάλλινα και συνθετικά υφάσματα), τα αρώματα, τα χαλιά, η σκόνη, το γρασίδι.

Στις εξάρσεις της νόσου συμβάλλουν τέλος η χαμηλή υγρασία, η υπερβολική ζέστη και η εφίδρωση, αλλά και το άγχος.

Γνωρίζοντας ποιοι παράγοντες ενεργοποίησης επηρεάζουν το παιδί σας, μπορείτε να τους αποφύγετε.

Πώς θα προλάβετε τέτοιες καταστάσεις

Ως γονείς, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σας για να μειώσετε τις εξάρσεις και να βελτιώσετε την καθημερινότητα, τόσο του παιδιού, όσο και τη δική σας.

Επιλέξτε προσεκτικά τα ρούχα του παιδιού σας.
Ντύνετε το παιδί σας με βαμβακερά ρούχα, αποφεύγοντας υφάσματα όπως το μαλλί, το λινό ή τα υφάσματα από ίνες κάναβης, που είναι πιο τραχιά και μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα του.

Προσέξτε τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε για την καθαριότητα των ρούχων.
Τα υπολείμματα απορρυπαντικών, μαλακτικών ή χλωρίνης μπορούν να ταλαιπωρήσουν το δέρμα του παιδιού και να οδηγήσουν στην εμφάνιση εξανθήματος. Επιλέξτε ήπια, βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά χωρίς φωσφορικά άλατα. Ξεπλύνετε πολύ καλά (τα περισσότερα πλυντήρια έχουν επιλογή για επιπλέον ξέβγαλμα) και αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης.

Κρατήστε το περιβάλλον του παιδιού καθαρό από σκόνη, ακάρεα και μούχλα.
Χρησιμοποιείτε αντι-αλλεργικά και αδιαπέραστα στη σκόνη στρώματα και θήκες (π.χ. καλύμματα, μαξιλαροθήκες), χρησιμοποιείτε δυνατή σκούπα στην πιο υψηλή ένταση για το σκούπισμα επιφανειών και πατωμάτων, αποφύγετε τα χαλιά και τις μοκέτες και φροντίστε να σφουγγαρίζετε τακτικά για την απομάκρυνση της σκόνης. Αερίζετε τακτικά τον χώρο.
Φροντίστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ήπια επίπεδα, ειδικά στα υπνοδωμάτια και χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες που εμποδίζουν την ανάπτυξη μούχλας.

Προσέξτε την υγρασία του χώρου.
Παρακολουθείτε την υγρασία του χώρου. Θα πρέπει να είναι 50%, ώστε να μην ξηραίνεται το δέρμα. Αν το περιβάλλον του χώρου είναι πολύ ξηρό, χρησιμοποιήστε υγραντήρα. Περιορίστε επίσης τη χρήση του τζακιού και του κλιματιστικού.

Προσέξτε τη διατροφή του παιδιού.
Ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Συζητήστε το με τον θεράποντα ιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Τρίχες κατοικιδίων.
Το τρίχωμα και τα φτερά των ζώων αποτελούν και αυτά παράγοντες ενεργοποίησης και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες μελλοντικών εξάρσεων Ατοπικής Δερματίτιδας αποτελούν επίσης:

η πρώιμη και σοβαρή έναρξη της νόσου,

το οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας,

η πρώιμη ευαισθητοποίηση σε ένα αλλεργιογόνο. Η ευαισθητοποίηση σε κοινά αλλεργιογόνα, όπως το γάλα αγελάδας είναι κοινό εύρημα σε περίπου ένα στα δύο παιδιά με ατοπική δερματίτιδα.

 https://atopic.myderma

Σχόλια