Αναρτήσεις

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΗΛΙΟ;

Εικόνα
Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μήνες ή και χρόνια χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο , αρκεί να έχει σωστή διατροφή και συμπληρώματα. Όμως… αυτό δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός μένει ανεπηρέαστος. Η ηλιοφάνεια δεν είναι μόνο για μαύρισμα· είναι βασικός «ρυθμιστής» του σώματος. ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ Ο ήλιος είναι η βασική πηγή βιταμίνης D. Χωρίς αυτόν: Πέφτουν τα επίπεδα ασβεστίου Αδύναμα οστά, πόνοι, κράμπες Εξασθένηση του ανοσοποιητικού Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων Η έλλειψη αρχίζει να φαίνεται μέσα σε 2–3 μήνες χωρίς ήλιο. ΤΑΡΑΖΕΤΑΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ηλιακό φως = ρυθμιστής κιρκάδιου ρυθμού. Χωρίς αυτόν: Αϋπνία ή υπνηλία Κακή ποιότητα ύπνου Κακή διάθεση Αυξημένο άγχος Ακόμη και εποχική κατάθλιψη Ο εγκέφαλος χρειάζεται φως για να ρυθμίσει σεροτονίνη και μελατονίνη. ΠΤΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ Χωρίς ήλιο, το σώμα λειτουργεί σαν να «κατεβάζει στροφές»: Κόπωση Πτώση συγκέντρωσης Μείωση μεταβολισμού Πιθανή αύξηση βάρους Ο οργανισ...

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΤΑΝ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΝ ΠΑΤΑΤΕΣ

Εικόνα
Οι τηγανητές πατάτες μπορεί να φαίνονται εύκολες, όμως υπάρχει ένα βασικό λάθος που κάνει σχεδόν όλος ο κόσμος και καταλήγει με πατάτες… λουσμένες στο λάδι. Αν θες πραγματικά τραγανό αποτέλεσμα, πρέπει να προσέξεις μόνο ένα πράγμα: τη θερμοκρασία του λαδιού . Το λάδι πρέπει να έχει καεί – αλλιώς οι πατάτες «πίνουν» το λίπος Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι ότι ρίχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι πριν κάψει καλά το λάδι . Όταν το λάδι είναι χλιαρό: οι πατάτες αρχίζουν να μουλιάζουν απορροφούν πολύ περισσότερη ποσότητα λαδιού βγαίνουν μαλακές και βαριές γίνονται πολύ πιο ανθυγιεινές Το σωστό είναι να περιμένεις μέχρι το λάδι να φτάσει περίπου τους 170–180°C , δηλαδή να «λαμπυρίζει» και να κάνει μικρές φυσαλίδες όταν πετάς μέσα μια πατατούλα για δοκιμή. Γιατί η υψηλή θερμοκρασία κάνει τη διαφορά Όταν το λάδι είναι καυτό: δημιουργείται αμέσως μια τραγανή κρούστα στο εξωτερικό η πατάτα δεν προλαβαίνει να απορροφήσει το λίπος το εσωτερικό μένει αφράτο το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφ...

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Εικόνα
Μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί αναρωτιούνται: τι θα γινόταν στο σώμα μας αν αποφασίζαμε να μην ξανακάνουμε μπάνιο για έναν ολόκληρο χρόνο; Η απάντηση είναι… πιο ακραία απ’ όσο φαντάζεσαι. 1. ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΧΡΩΜΑ – ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Ένα στρώμα από σμήγμα, ιδρώτα και μικρόβια αρχίζει να “κολλάει” πάνω στο δέρμα. Μετά τις 2–3 εβδομάδες σχηματίζει μια γκριζωπή, κολλώδη μάζα. Μετά τους μήνες, αρχίζει να σκουραίνει και να μυρίζει όλο το σώμα, ακόμα και το τριχωτό. 2. Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ… ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΠΛΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Τα βακτήρια που “τρώνε” τον ιδρώτα αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται σαν τρελά. Το αποτέλεσμα; επίμονη οσμή που δεν φεύγει ούτε με ρούχα δύσοσμη μασχάλη που μυρίζει πριν καν ιδρώσεις εκκρίσεις που μαζεύονται σε ευαίσθητες περιοχές Από τους 6 μήνες και μετά, η μυρωδιά γίνεται μόνιμη . 3. ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ Χωρίς καθαρισμό: φράζουν οι πόροι δημιουργείται ακμή (ακόμα και σε σημεία που δεν είχες ποτέ) εμφανίζονται δε...

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΝ ΦΑΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΟΤΑ; ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΑΡΟΤΕΝΑΙΜΙΑ

Εικόνα
Το καρότο είναι υγιεινό, αλλά όπως φαίνεται… σε υπερβολή μπορεί να γίνει και καλλυντικό. Και μάλιστα όχι επιλεκτικό: βάφει όλο το δέρμα σε  πορτοκαλί-κιτρινωπή  απόχρωση! 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΟΤΕΝΑΙΜΙΑ Όταν τρως πάρα πολλές τροφές με β-καροτίνη (καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα), το σώμα δεν προλαβαίνει να τη μετατρέψει σε βιταμίνη Α. Έτσι, η ουσία  αποθηκεύεται στο δέρμα , δίνοντάς του ένα χρώμα τύπου: πορτοκαλί κίτρινο χρυσοκίτρινο στα χέρια και στα πόδια Κυριολεκτικά σαν self–tan αποτυχημένο. 2. ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΧΡΩΜΑ; Όχι τόσο πολλά όσο νομίζεις. Αν τρως για μέρες: 7–10 καρότα την ημέρα ή 1 κιλό καρότα μέσα σε 2–3 μέρες το δέρμα αρχίζει να αλλάζει απόχρωση. Και ΝΑΙ, υπάρχουν άτομα που έχουν γίνει…  έντονα πορτοκαλί . 3. ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΩΤΟ ΧΡΩΜΑ; Δεν είναι το πρόσωπο. Είναι: οι παλάμες τα πέλματα οι αγκώνες Το χρώμα είναι τόσο χαρακτηριστικό που οι γιατροί το ξεχωρίζουν αμέσως. 4. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Ή ΑΠΛΑ ΑΣΤΕΙΟ; Η καροτεναιμία: δεν είναι επικίνδυνη δεν π...

ΠΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ;

Εικόνα
Ο θάνατος δεν είναι στιγμιαίος. Το σώμα “σβήνει” βαθμιαία, με κάθε όργανο να σταματά σε διαφορετικό χρόνο. Όμως ποιο είναι εκείνο που αντιστέκεται περισσότερο πριν η λειτουργία του τερματιστεί εντελώς;  ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ Αν και ο εγκέφαλος συνολικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην έλλειψη οξυγόνου, το εγκεφαλικό στέλεχος –το κέντρο που ρυθμίζει αναπνοή, καρδιακό ρυθμό και βασικά αντανακλαστικά– είναι το τελευταίο τμήμα του εγκεφάλου που σταματά . Το εγκεφαλικό στέλεχος έχει μηχανισμούς που του επιτρέπουν να αντέχει λίγο περισσότερο από τον υπόλοιπο εγκέφαλο, παραμένοντας λειτουργικό για μερικά επιπλέον λεπτά. Για αυτό και ο λεγόμενος “εγκεφαλικός θάνατος” κρίνεται κυρίως από την πλήρη παύση λειτουργίας του.  Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΡΙΝ Η καρδιά, αν και αυτόνομη, δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς οξυγόνωση. Σταματά συνήθως πριν από τον οριστικό τερματισμό των βασικών εγκεφαλικών κέντρων.  ΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ Με τη λήξη ...

Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ SAKUMA ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΩΝ ΠΟΥ ΣΜΙΛΕΥΕΙ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ

Εικόνα
Μια Ιαπωνική Ρουτίνα 5 Λεπτών με Εντυπωσιακά Αποτελέσματα Η μέθοδος Sakuma , εμπνευσμένη από τον Ιάπωνα προπονητή Kenichi Sakuma, υπόσχεται ενεργοποίηση των βασικών μυών, καλύτερη στάση σώματος και τόνωση του μεταβολισμού – όλα σε μόλις 5 λεπτά την ημέρα . Δεν απαιτεί εξοπλισμό και είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Γιατί Δουλεύει; Οι ασκήσεις στοχεύουν σε μυϊκές ομάδες που «κοιμούνται» λόγω της καθιστικής ζωής: κορμός, κοιλιακοί, πλάτη και γοφοί. Με σύντομες αλλά ελεγχόμενες συσπάσεις, το σώμα ενεργοποιείται, δυναμώνει και σταδιακά αποκτά καλύτερη ευθυγράμμιση. ΟΙ 5 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 60’’ 1. Σύσφιξη Ποδιών σε Ύπτια Θέση Ξαπλώνετε ανάσκελα, σταυρώνετε τους αστραγάλους και πιέζετε τα πόδια μεταξύ τους για 6’’. Οφέλη: Μυϊκή τόνωση μηρών & κάτω κοιλιακών. 2. Καθιστοί Κοιλιακοί με Ανύψωση Ποδιών Καθιστή θέση, πόδια τεντωμένα, χέρια σταυρωμένα. Σηκώνετε ελαφρά τα πόδια και κρατάτε 6’’. Οφέλη: Δυνάμωμα κοιλιακών και μέσης. 3. «Superman» για Πλάτη & Γλουτο...

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 100 ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ

Εικόνα
Τι δείχνουν έρευνες, μελέτες και ειδικοί της μακροζωίας Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Στις “Blue Zones”, τις περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι φτάνουν συχνά τα 100 χρόνια (Σαρδηνία, Ικαρία, Οκινάουα, Νικόγια, Λόμα Λίντα), οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα κοινό χαρακτηριστικό: η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι εξαιρετικά περιορισμένη, περίπου 3 έως 5 φορές τον μήνα . ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ Μελέτες από πανεπιστήμια όπως το Harvard και το National Geographic Longevity Project δείχνουν ότι η χαμηλή πρόσληψη κρέατος συνδέεται με: μειωμένη φλεγμονή , λιγότερη αρτηριακή σκλήρυνση , καλύτερο μεταβολισμό , χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου . Οι γιατροί αναφέρουν πως τα συχνά γεύματα κρέατος αυξάνουν τα κορεσμένα λιπαρά και τις τοξίνες, ενώ η αραιή κατανάλωση επιτρέπει στον οργανισμό να αποτοξινώνεται και να λειτουργεί πιο αρμονικά. ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ Οι υπεραιωνόβιοι δίνουν προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά: όσπρια (φ...