ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ: Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙ
Το κοτόπουλο κοκκινιστό με μπάμιες είναι από εκείνα τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά που γεμίζουν το σπίτι μυρωδιές και φέρνουν στο τραπέζι ζεστασιά. Συνδυάζει την τρυφερή γεύση του κοτόπουλου με τη μεταξένια υφή των μπαμιών και την πλούσια ντομάτα, δημιουργώντας ένα πιάτο θρεπτικό, υγιεινό και άκρως απολαυστικό.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα:
- 1 κιλό κοτόπουλο (μπούτι ή κομμένο σε μερίδες)
- 500–700 γρ. φρέσκες ή κατεψυγμένες μπάμιες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα ή 1 συσκευασία πασάτα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι & πιπέρι
- Λίγο ξίδι ή λεμόνι για το «ζεμάτισμα» των μπαμιών
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΠΑΜΙΩΝ
Αν έχεις φρέσκες μπάμιες, καθάρισε ελαφρά το καπελάκι τους χωρίς να το κόψεις βαθιά, ώστε να μη «λιώσουν». Ράντισέ τες με λίγο ξίδι ή λεμόνι και άφησέ τες στον ήλιο ή στον πάγκο περίπου 30 λεπτά για να μηγδαλιάσουν λιγότερο στο μαγείρεμα.
Αν είναι κατεψυγμένες, χρησιμοποίησέ τες κατευθείαν χωρίς απόψυξη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Σοτάρισμα κοτόπουλου
Ζέστανε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και ρόδισε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Αφαίρεσέ τα και άφησέ τα στην άκρη. -
Προετοιμασία βάσης
Στο ίδιο λάδι σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Πρόσθεσε το σκόρδο και την πάπρικα, ανακάτεψε για λίγα δευτερόλεπτα. -
Προσθήκη ντομάτας
Βάλε τον πελτέ, ανακάτεψε να «καβουρδιστεί» ελαφρά και στη συνέχεια πρόσθεσε την ψιλοκομμένη ντομάτα ή την πασάτα. Ρίξε τον δάφνη και τη ζάχαρη. -
Μαγείρεμα κοτόπουλου
Ξαναβάλε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, αλάτισε, πιπέρωσε και πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί. Μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30–35 λεπτά. -
Προσθήκη μπαμιών
Ρίξε τις μπάμιες (χωρίς ανακάτεμα με κουτάλα για να μη λιώσουν – απλά κούνα την κατσαρόλα κυκλικά).
Πρόσθεσε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. -
Τελικό ψήσιμο
Άφησε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 20–25 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι μπάμιες χωρίς να διαλυθούν.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Σερβίρεται ζεστό, ιδανικά με ψωμί για παπάρα στο ζουμί ή με ένα δροσερό πιλάφι στο πλάι.
Το πιάτο αυτό είναι θρεπτικό, ελαφρύ και ιδανικό για όλη την οικογένεια.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου