ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΣΤΟ ΚΡΟΚΟ ΑΥΓΟΥ – ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;

 


Αν έχεις παρατηρήσει έναν πράσινο ή πρασινογκρίζο κύκλο γύρω από τον κρόκο ενός βραστού αυγού, μην ανησυχείς. Δεν είναι ένδειξη αλλοίωσης ή χαλασμένου αυγού. Πρόκειται για μια χημική αντίδραση που εμφανίζεται όταν το αυγό βράζει για πολλή ώρα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΧΡΩΣΗ
Το χρώμα αυτό σχηματίζεται όταν το θείο από το ασπράδι αντιδρά με τον σίδηρο του κρόκου, δημιουργώντας θειούχο σίδηρο – μια πράσινη ένωση που «αγκαλιάζει» τον κρόκο. Το φαινόμενο εμφανίζεται συχνά όταν:

  • Το αυγό βράζει υπερβολικά.
  • Το νερό είναι πλούσιο σε σίδηρο.
  • Το αυγό δεν κρυώνει αμέσως μετά το βράσιμο.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ;
Ναι! Το αυγό είναι απολύτως ασφαλές και η γεύση του δεν αλλοιώνεται σημαντικά. Το πράσινο στρώμα είναι καθαρά αισθητικό θέμα και δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τη θρεπτική του αξία.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
Για να έχεις πάντα τέλειο, ζωντανό κρόκο χωρίς αποχρωματισμούς:

  • Μην παραβράζεις τα αυγά. 9–10 λεπτά είναι αρκετά για σφιχτό βράσιμο.
  • Μόλις βράσουν, βύθισέ τα σε παγωμένο νερό για άμεση ψύξη.
  • Χρησιμοποίησε φρέσκα αυγά, που αντιδρούν λιγότερο έντονα στη θερμότητα.

Το πράσινο δαχτυλίδι γύρω από τον κρόκο είναι ένα απόλυτα φυσικό και αβλαβές φαινόμενο που σχετίζεται με τον τρόπο βρασίματος. Με λίγα απλά βήματα μπορείς εύκολα να το προλάβεις και να απολαμβάνεις πάντα αυγά με τέλειο χρώμα και υφή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σ.Πουρουτιδης. Οι τρέσες να πάνε σπίτι τους. Οι τηλεθεατές εδώ και χρόνια έκρουσαν τον κώδωνα στην τηλεόραση για αλλαγή, για νέα και αληθινά πρόσωπα. Τέρμα στους άχρηστους, φαντασμένους και βολεψάκιδες

ΣΠΙΤΙΚΗ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ - ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ